Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara cu privire la o serie de programe foarte importante despre care ar trebui sa stie foarte multi oameni, iar asta pentru ca puteti vedea mai jos ce inseamna “Scoala dupa scoala” pentru elevii care au nevoie nu doar de o masa la scoala, ci de ma imult.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre sistemele de supraveghere audio-video care au fost instalate in scoli, si care ar urma sa mai fie instalate, dar si despre exmatriculare, cat de serioasa este aceasta sanctiune, si de ce nu ar urma sa fie impusa chiar de fiecare data pentru elevii din toate scolile Romaniei.
“Această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală, opțional, nu obligatoriu se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp. Ideea este una generoasă, pe care o susținem. De asemenea, varianta inițială a proiectului de lege includea aceste idei, atât Școală după școală, cât și ideea de masă sănătoasă, cât și activitățile extrașcolare, prin diferite articole ale legii, care fac referire în general la tot ceea ce înseamnă activități extrașcolare.
Avem îndoieli, însă, că este realist ca, în termen de 6 ani, practic să se dubleze – dacă nu cumva mai mult – infrastructura școlară, mai ales că această infrastructură este gestionată, administrată de către autoritățile publice locale. Considerăm că această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală – opțional, nu obligatoriu, pentru că fiecare familie consideră, pe baza datelor personale, cum este mai bine pentru copii – se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp. Drept urmare, susținem varianta inițială a Ministerului.
Majoritatea scolilor in perioada pandemiei au instralat deja sisteme de monitorizare audio-video, multe autoritati publice locale au finantat deja astfel de instalatii, trebuie doar sa oferim cadrul legal pentru a le utiliza asa cum se cuvine.
Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.
Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave.”
This post was last modified on apr. 25, 2023, 11:43 AM 11:43