Marcel Bolos explica milioanelor de romani din intreaga tara o serie de decizii foarte importante care au fost luate de catre coalitia de guvernare in ultima perioada, iar asta deoarece Guvernul Romaniei vrea sa renegocieze PNRR cu Comisia Europeana, si mai jos puteti vedea unele dintre masurile care sunt propuse.
Marcel Bolos explica in mod oficial modificarile majore care sunt propuse de catre Romania pentru PNRR, insa este nevoie si ca de la Comisia Europeana sa vina aprobari pentru ceea ce se cere de la Guvernul Romaniei, asa ca ramane de vazut in ce masura doleantele de la Bucuresti vor fi acceptate, sau nu.
“Printre inițiativele propuse în urma acestor consultări se numără: Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice; Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive.
Îmbunătățirea cadrului legistlativ pentru prosumatori și comunități energetice si sate autonome energetic; Revizuire cadrului legislativ în vederea acomodării măsurilor necesare pentru implementarea investițiilor offshore care permit producerea de energie din sursă regenerabilă – eolian; Modificări în baza circumstanțelor obiective.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a solicitat coordonatorilor de reforme și investiții (CRI) să identifice în cadrul componentelor gestionate măsurile, respectiv jaloane și ținte care nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanțe obiective și să furnizeze, după caz, justificările necesare. Astfel, din analiza răspunsurilor primite, ajustarea planului din perspectiva circumstanțelor obiective va urmări următoarele direcții.
Modificări de substanță a unor măsuri incluse în PNRR; Diminuarea indicatorilor cantitativi aferenți țintelor și jaloanelor cu menținerea alocării financiare pentru investiție, în urma creșterii prețurilor și/sau întreruperii lanțurilor de aprovizionare; Modificarea termenelor de realizare a țintelor și jaloanelor ca urmare a întârzierilor înregistrate în termenele de livrare sau în procesul desfășurării licitațiilor (ex: contestații).
Printre solicitările transmise s-au evidențiat o serie de modificări de substanță ale măsurilor incluse în plan cu impact direct asupra descrierii din CID, precum și asupra mecanismului de implementare, printre care: Ca urmare a propunerilor transmise de CR/I sunt afectate aproximativ 11 componente (C1, C2, C3, C4, C6, C7, C8, C11, C13, C14, C15). Propunerile vizează fie modificarea indicatorilor cantitativi aferenți țintelor, fie solicitarea de fonduri suplimentare pentru a acoperi necesarul de finanțare ca urmare a creșterii prețurilor.”
This post was last modified on mai 2, 2023, 4:29 PM 16:29