Ministrul Educatiei a decis sa anunte in mod oficial 2 masuri de ultima ora care au fost hotarate si sunt puse in aplicare pentru scolile din toata Romania, parintii si elevii trebuind sa stie despre ele, iar asta pentru ca vorbim despre inscrierea in invatamantul prescolar si anteprescolar pentru anii 2023 – 2024.
Ministrul Educatiei explica mai jos care este calendarul acestor inscrieri, dar mai mult decat atat, vorbeste mai jos si despre faptul ca oricare dintre directorii scolilor din tara noastra trebuie sa aiba un curs obligatoriu de formare in managementul educational facut inainte de a deveni manageri de unitate de invatamant.
“Copilul tău începe grădinița sau creșa la toamnă ? Am pus în consultare publică proiectul de Metodologie pentru înscrierea copiilor în învățământul preșcolar și antepreșcolar și în Serviciile de educație timpurie complementare, precum și calendarul înscrierii pentru anul școlar 2023-2024. Mai jos, extras din proiectul Calendarului de înscriere în învățământul preșcolar și antepreșcolar pentru anul școlar 2023-2024.
23-30 mai 2023 – reînscrierea copiilor care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent; 31 mai 2023 – afișarea listei copiilor reînscriși și a locurilor rămase libere după finalizarea etapei de reînscrieri; 6-15 iunie 2023 – etapa I din cadrul procesului de înscriere – înscrierea copiilor în baza opțiunilor exprimate de părinți/reprezentanți legali și în limita locurilor disponibile.
16 iunie 2023 – afișarea listei copiilor înscriși și a numărului de locuri rămase libere după prima etapă de înscrieri; 19-29 iunie 2023 – etapa a doua din cadrul procesului de înscriere – înscrierea copiilor pe locurile rămase libere în urma etapei I; 30 iunie – afișarea listei copiilor înscriși și a numărului de locuri rămase libere la finalul etapei a II-a de înscriere.
20-30 august – etapa de ajustări – înscrierea, pe locurile rămase libere, a copiilor care nu au fost înscriși în niciuna dintre etapele precedente; 31 august 2023 – Afișarea listei copiilor înscriși și a numărului de locuri rămase libere. Viitorul copiilor noștri depinde de deciziile luate de conducerea instituțiilor în care învață.
Orice schimbare sau hotărâre poate să influențeze modul în care elevii se simt la școală și șansele pe care le au la o educație de calitate. Prin noile Legi ale Educației, sprijinim profesional directorii și directorii adjuncți aflați la primul mandat și asigurăm un management de calitate cu o nouă măsură: introducerea unui curs obligatoriu de formare în managementul educațional. De asemenea, aceștia vor fi sprijiniți de un mentor pentru management.”