Marcel Bolos le vorbeste tuturor romanilor despre sumele importante de bani pe care Romania le-a primit de la Comisia Europeana pana la ora actuala, iar asta pentru ca vorbim despre multe contracte semnate de catre autoritatile din Romania pentru finantari insemnate ale unor proiecte necesare tarii noastre.
Marcel Bolos vorbeste mai jos si despre rata de absorbtie a fondurilor europene inregistrata de catre Romania in ultimii ani de zile, autoritatile reusind sa obtina fonduri numeroase pentru romanii care vor o viata mai buna, si se pot bucura de investitiile pe care le fac autoritatile din tara acum.
“Când am revenit în Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene situația arăta astfel: 53% rată de absorbție în anul doi de grație al perioadei de progamare 2014-2020 și încă 12 miliarde de euro de adus în țară. Suntem la un an distanță și vedem o rată de absorție de 76% și o rată de contractare care 𝐧𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐦 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐚𝐠𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎%.
Doar în primele luni ale anului, peste 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 au intrat în conturile României pentru marile proiecte care ne asigură dezvoltarea. Mai mult, de la începutul anului au fost semnate 1.862 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro.
Numai în ultima săptămână Autoritățile de Management #POR, #POIM și #POCU au transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟑𝟖𝟕,𝟔𝟖 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨. O reusită foarte importantă, despre care puțini știu că înseamnă un volum imens de muncă. Iar pe această cale vreau să îi felicit din suflet.
În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 76% din alocarea UE aferentă acestor programe.
Suma rambursată de la începutul anului 2022 până în prezent este de 7,1 miliarde euro, din care 1 miliard euro în anul 2023. În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). De la începutul anului 2022 și până în prezent au semnate 4.226 contracte de finanțare, în valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde euro. Din acestea, în anul 2023 s-au semnat 1.862 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro.”