X

Ministrul Sanatatii: Masurile unei Ordonante de URGENTA a Guvernului pentru Preturile Medicamentelor

Ministrul Sanatatii explica in cadrul unei noi ordonante de urgenta a Guvernului Romaniei o serie de masuri foarte importante, ele vizand preturile medicamentelor care pot fi cumparate in tara noastra, iar asta pentru ca este nevoie de o armonizare si o corelare cu legislatia actuala, dar si ceea ce se intampla in Europa.

Ministrul Sanatatii explica foarte clar cat de serioase sunt masurile care trebuie puse in aplicare in perioada imediat urmatoare, astfel ca e bine ca toti romanii sa stie ce vor sa faca autoritatile pentru binele noastru, insa desigur ca e nevoie si ca aceste masuri sa fie adoptate cat mai curand posibil de ele.

“În considerarea prevederilor legale aplicabile în prezent, potrivit cărora prețurile medicamentelor OTC se pot stabili în mod liber și totodată situația particulară în care medicamentele OTC a căror denumire comună internațională este cuprinsă în Listă necesită stabilirea unor prețuri maximale, în baza avizului intern de preț emis de către Ministerul Sănătății, se impune corelarea.

Si armonizarea prevederilor specifice stipulate în Legea nr. 95/2006 cu Normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, va conduce la armonizarea prevederilor celor două acte normative menționate mai sus și va constitui un fundament legal viabil în eventualitatea unei viitoare necesități pentru asigurarea pentru pacienții români.

A unor medicamente care dețin autorizație de punere pe piață emisă de către Agenția Europeană a Medicamentului ANMDMR și care sunt achiziționate centralizat, la nivelul Comisiei Europene. Având în vedere faptul că în prezent numărul cazurilor de COVID 19 este scăzut, iar prin aplicația Corona-forms numărul cazurilor monitorizate a devenit din ce în ce mai mic, utilizarea acesteia poate fi extinsă și pentru monitorizarea evoluției infecțiilor și cu alți agenți patogeni care pot determina alerte de sănătate publică.

Sezonul gripal actual continuă să evolueze în paralel cu pandemia de COVID-19, existând riscul existenței unui număr mare de infecții respiratorii acute cu un grad mai mare de severitate, astfel încât este necesară o abordare integrată a celor două etiologii în cadrul supravegherii epidemiologice a infecțiilor respiratorii acute.Astfel, spre exemplificare, în perioada de vârf a evoluției infecțiilor respiratorii acute din acest sezon, în săptămâna 16.01.2023 – 22.01.2023 au fost raportate.

103.210 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii). Variația în plus față de media calculată de 84.953 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 21.5%. 4.553 cazuri de gripă clinică la nivel național. 70 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 2 mai multe față de săptămâna precedentă. 426 cazuri de gripă confirmate de laborator.”

This post was last modified on mai 6, 2023, 12:06 PM 12:06

Disqus Comments Loading...