Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial masurile radicale, de ultima ora, care sunt luate pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca dezvaluie in mod oficial faptul ca a avut loc o intalnire cu procurorul-sef al DIICOT pentru a se discuta despre colaborare pentru siguranta in scolile din tara noastra.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre faptul ca aceasta cooperare este una veche, care va continua in anii urmatori pentru binele elevilor, iar separat vorbeste despre egalitatea de sanse intre barbati si femei, care trebuie sa fie respectata inclusiv in sistmeul de invatamant din Romania de catre autoritati.
“Doar prin colaborare, școala poate fi un spațiu în care elevii să se simtă în siguranță! Am avut azi, la sediul Ministerului Educației, o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu, pentru a reafirma cooperarea între cele două instituții pe care le reprezentăm. Prevenția este unul dintre pilonii principali pe care ne vom concentra, iar DIICOT va fi un partener de nădejde în această privință.
De asemenea, am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar – de exemplu cazuri de consum de droguri. La nivelul Ministerului Educației, avem deja măsuri adoptate în acest sens, însă noi pași urmează a fi parcurși. În paralel, am menționat și reformele incluse în pachetul de Legi ale educației pentru întărirea siguranței în unitățile de învățământ.
Un mediu în care femeile au parte de aceleași șanse și condiții de reușită ca bărbații este unul în care dezvoltarea nu are margini. De Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, marcată astăzi, suntem datori să reflectăm la pașii parcurși până acum. Au fost înregistrate progrese importante, dar drumul până la egalitate între femei și bărbați este lung.
Ultimele cifre publicate de Parlamentul European în acest sens, în ceea ce privește prezența în câmpul muncii, confirmă acest lucru, deși procentul femeilor care au absolvit studii superioare îl depășește pe cel al bărbaților (peste 36% vs. 31% – date Eurostat): femeile din UE câștigă în medie cu aproape 12.7% mai puțin pe oră decât bărbații (țara noastră are cea mai mică diferență de remunerare – de 3.6%).
Diferența de remunerare presupune și un risc mai mare de sărăcie la bătrânețe: pentru 28.3% dintre femei, pensia a fost mai mică decât cea a bărbaților. Femeile sunt mai puțin prezente pe piața muncii – 28% lucrează cu norma parțială, față de 8% dintre bărbați și doar 34.7% dintre ele au deținut poziții de conducere.”