Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial un mesaj extrem de important pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca in cursul acestei zile se celebreaza Ziua Europei, iar mai jos puteti vedea ce spune Ligia Deca in legatura cu importanta deosebita a acestei zile pentru intreaga Europa acum.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre un proiect pilot in baza caruia se fac investitii pentru construirea unei retele de scoli verzi in tara noastra, banii fiind oferiti de catre Comisia Europeana prin intermediul PNRR, deci vorbim despre investitii pe termen lung care au menirea de a ii ajuta pe toti romanii acum.
“„Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt” – este unul dintre paragrafele Declarației Schuman, care a stat la baza Zilei Europei, marcată anual pe 9 mai. Europa se bazează pe unitate, colaborare, sprijin și respect dincolo de granițe. Educația a fost și va fi dintodeauna un liant esențial în cooperarea tuturor comunităților europene.
De Ziua Europei, să ne amintim că acest spațiu este unul bogat în cultură, istorie și tradiții și doar prin cooperare, statele se pot dezvolta. Mă voi asigura că Ministerul Educației va continua să promoveze un sistem de calitate, accesibil și adaptat la nevoile actuale, care să promoveze valorile europene. Suntem mândri să facem parte din comunitatea europeană!
Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat apelul competitiv de proiecte pentru „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
Alocarea financiară destinată acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fără TVA, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi. Astfel, prin intermediul acestui apel, toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, și județe), precum și subdivziunile administrativ-teritoriale ale Municipiului București (sectoare) pot obține granturi atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente.
Cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de „școală verde”. Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este distribuit astfel. Subcomponenta I: REABILITARE ENERGETICĂ! Prin această subcomponentă se urmărește reabilitarea de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, investiția vizând o suprafață totală de 300.000 m2. Valoarea totală a investiției: 150.000.000 de euro.”
This post was last modified on mai 9, 2023, 10:57 AM 10:57