Ministrul Educatiei ofera in mod oficial o serie de explicatii extrem de importante cu privire la schimbarile majore din scoli pentru materii, Ligia Deca aducand in atentia romanilor discutiile din spaitul public referitoare la revizuirea planurilor-cadrul pentru invatamantul liceal, si de ce a fost asumat acest lucru.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce sta in spatele acestei decizii foarte importante pentru elevii din intreaga tara, iar aseparat de acest lucru, vorbeste si despre miile de proiecte pentru dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar, foarte multi elevi urmand a beneficia de aceste investitii majore.
“Referitor la informațiile apărute în spațiul public, ieri, 8 mai 2023, privind existența unor variante de planuri-cadru pentru învățământ liceal, facem următoarele precizări: Ministerul Educației și-a asumat revizuirea planurilor-cadru pentru învățământul liceal. Orice demers de acest fel trebuie corelat cu prevederile proiectelor de legi ale educației, aflate, în prezent, în dezbatere parlamentară.
În ceea ce privește documentul prezentat „pe surse”, în spațiul public, drept propunerea instituției de planuri-cadru pentru nivelul liceal, menționăm că aceasta este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional. Precizăm că au existat, la nivelul experților din Ministerul Educației, discuții privind demersurile anterioare de revizuire.
Si observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru. Referitor la procesul necesar pentru revizuire, vă informăm că, în această perioadă, se fac demersuri pentru stabilirea unui calendar de desfășurare a activităților de modificare a planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional. Primul pas în acest sens este analizarea componenței grupurilor de lucru și eventuala actualizare a acestora.
Odată parcurse toate etapele impuse de prevederile metodologice în ceea ce privește revizuirea planurilor-cadru, proiectele vor fi lansate în dezbatere publică. Modificarea planurilor-cadru are impact în asupra întregului sistem educațional. Vă asigurăm de respectarea tuturor etapelor metodologice pe care un astfel de demers le implică și că, pe măsură ce pașii procedurali vor fi parcurși, aceștia vor fi comunicați de către Ministerul Educației.
2.531 de proiecte din cadrul apelului pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică), au fost declarate eligibile și intră în etapa a II-a de evaluare calitativă. 13 proiecte declarate neeligibile, pentru care se pot depune contestații. Peste 1 MILIARD DE EURO pentru dotări cu: mobilier pentru sălile de clasă; materiale didactice; echipamente tehnologice; echipamente sportive.”