Marcel Bolos, ministrul PSD al Fondurilor Europene, a decis sa ofere o serie de explicatii oficiale de ultima ora cu privire la una dintre controversele care sunt in atentia romanilor acum, iar asta pentru ca sustine i nmod public faptul ca planul REPowerUE al Romaniei nu ar fi fost respins de catre Comisia Europeana, nefind depus inca.
Marcel Bolos explica mai jos tot ceea ce ar trebui sa stie romanii in legatura cu acest plan, iar asta pentru ca vorbim despre informatii care trebuie sa fie in atentia romanilor in aceasta perioada, si e bine ca toata lumea sa fie la curent cu ceea ce se intampla cu banii pe care ar trebui sa ii primasca Romania.
“𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐠𝐚̆ 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ ? E adevărat că viața politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare „sinceră”, trebuie totuși să ai în vedere că a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐬.
Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar 𝐚𝐛𝐢𝐚 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic).
Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare și reziliență începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023.
Si nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut. În acest sens, în perioada 17 – 26 martie 2023, am lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesați.
Ulterior, 24 martie o sesiune publică cu participarea reprezentanților structurilor asociative, autorităților locale și regionale, societății civile, organizațiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum și actorilor intersați din sectorul agricol. Acum, 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐝𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞, cărora le mulțumesc pe această cale. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles și, în baza mandatului primit de Guvern, o sa discutăm cu experții de acolo.”
This post was last modified on mai 13, 2023, 12:05 PM 12:05