Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre schimbarile foarte importante din domeniul sanatatii, care au fost hotarate deja, si urmeaza sa fie puse in aplicare pentruintreaga tara in cursul anilor urmatori, ele fiind asteptate de foarte multa vreme, de catre foarte multi oameni.
Ministrul Sanatatii spune ca proiectele incepute de catre el, ar trebui sa fie continuate chiar daca va pleca de la conducerea ministerului pe care il reprezinta, ceva complet posibil, dar ramane de vazut in ce masura se va decide continuarea acestor proiecte, sau nu, de catre eventualii predecesori.
“Cu toate că administraţia acestui judeţ nu este social-democrată, pe noi, ca social-democraţi, ne interesează accesul la servicii sanitare de foarte bună calitate, pentru toată lumea, pentru că pacienţii nu au culoare politică şi trebuie să beneficieze de ce e mai bun. Este o investiţie care depăşeşte consistent o sută de milioane de euro şi reprezintă o etapă importantă în definirea unei structuri – Spitalul Judeţean din Oradea – ce oferă servicii medicale complexe pacienţilor.
Toate proiectele trebuie continuate, avem spitalele regionale, avem controlul infectiilor, avem multe alte lucruri care tin de imbunatatirea managementului unitatilor medicale spitalicesti, care sa permita pe de o parte responsabilizarea managerilor, sa nu uitam ca marea majoritate a spitalelor din tara nu sunt in subordinea ministerului.
Ele sunt in subordinea autoritatilor locale, si diferentele care exista intre acordarea calitatii serviciilor medicale, sau activitati conexe, cum ar fi masa in spitale, tin de cele mai multe ori de manageri, si ei trebie responsabilizati, au cadrul legal, au resursele financiare, si dau exemplu care tine de mancarea pacientilor, daca inainte cheltuielile erau incluse in finantarea CNAS, acum am dublat suma de la 11 LEI, la 22 LEI, cu suplimentare la 33 LEI.
Din păcate, în România, nu am avut până în momentul de faţă un program coerent care să ofere acces în timp real şi o intervenţie terapeutică eficientă pentru pacienţii cu AVC. Am făcut foarte multe progrese în acest sens, pe de-o parte partea investiţională, şi aici la Oradea este un astfel de centru, iar pe de altă parte în ceea ce priveşte obţinerea competenţei profesionale de către mai multe categorii de medici care pot să practice astfel de intervenţii.
În acest an vom finaliza această strategie pentru bolile cerebrovasculare care va avea termene foarte clare, asumate, în ceea ce priveşte echiparea centrelor şi în ceea ce priveşte politica de reurse umane fără de care nu se poate realiza aceasyă intervenţie în sănătatea publică.”