X

Ministrul Sanatatii Confirma Noi Schimbari IMPORTANTE pentru Medicii si Pacientii Romani

Ministrul Sanatatii confirma pentru milioane de oameni din intreaga lume o serie de noi schimbari foarte importante care sunt facute pentru medicii si pacientii din toata Romania, iar asta deoarece ministrul PSD, Alexandru Rafila, vorbeste despre teleradiologia introdusa ca parte a serviciilor de telemedicina in Romania.

Ministrul Rafila explica mai jos ce implica teleradiologia la ora actuala pentru telemedicina, si felul in care un medic specialist poate sa diagnosticheze mai usor, si mai corect, afectiunea unui pacient prin intermediul serviciilor de medicina la distanta, o premiera extrem de importanta pentru Romania acum.

“Teleradiologia implică: pacientul, prin datele și imaginile care fac obiectul acestui tip de practică medicală; medicul care indică efectuarea unei examinări de radiologie-imagistică medicală, denumit în continuare medic solicitant; structura de asistență medicală care utilizează și beneficiază de rezultatele serviciului de teleradiologie, denumită în continuare beneficiar.

Medicul specialist radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară, ca executant direct al actului medical de teleradiologie, denumit în continuare radiolog; entitatea furnizoare a serviciului de teleradiologie, denumită în continuare furnizor. Realizarea fizică a examinărilor imagistice se efectuează la beneficiar. Interpretarea imaginilor aferente examinării obținute la sediul beneficiarului este asigurată de către furnizor.

Descrierea relațiilor dintre entitățile implicate în actul de teleradiologie este următoarea: obținerea imaginilor radiologice aferente examinării pacientului este efectuată la sediul beneficiarului, la indicația medicului solicitant; obținerea imaginilor se efectuează utilizând protocoalele standard de lucru și/sau protocoale de lucru indicate de medicul radiolog; beneficiarul transmite furnizorului imaginile obținute, precum și toate datele medicale relevante privind pacientul; furnizorul asigură accesul neîngrădit al medicului radiolog la toate imaginile și informațiile pe care le deține despre pacient.

Radiologul analizează imaginile și, în contextul clinic al pacientului, formulează interpretarea radiologică cuprinsă în raportul radiologic al cazului; radiologul remite furnizorului raportul radiologic; furnizorul remite raportul radiologic beneficiarului; beneficiarul remite raportul radiologic medicului solicitant și pacientului. Scopul actului medical de teleradiologie este reprezentat de: interpretarea primară a imaginilor radiologice; reinterpretarea imaginilor radiologice pentru obținerea unei alte opinii medicale.

schimb de opinii medicale între mai mulți medici de specialitate radiologie și imagistică medicală, aflați la distanță de instituția unde au fost realizate imaginile radiologice – teleexpertiză radiologică. Obiectivele serviciilor de teleradiologie constau în: creșterea accesibilității pacienților la diagnosticul radiologic și, prin aceasta, sprijinirea nevoilor pacienților; sprijinirea unităților sanitare care nu au disponibil suficient personal medical calificat pentru interpretarea examinărilor radioimagistice; sprijinirea pacientului și a unității medicale în obținerea unei alte opinii medicale.”

This post was last modified on mai 18, 2023, 9:06 AM 09:06

Disqus Comments Loading...