Ministrul Educatiei a decis sa dezvaluie in mod oficial hotararile foarte importante pentru scolile si elevii din toata Romania, insa si masurile importante pentru profesori, intr-o prima faza anuntand cele 250 de milioane de euro care sunt alocate pentru achizitia de microbuze electrice pentru scoli.
Ministrul Educatiei vorbeste si despre salariile profesorilor, unul dintre elementele cele mai importante din lista de plangeri pe care sindicatele din invatamant o au acum, inainte de a da startul unei greve generale in invatamant, acestea putand fi crescute, dar numai in urma unui proces legislativ complex.
“Acordăm 250 de milioane de euro pentru microbuze electrice pentru elevi. Vizăm îmbunătățirea transportului școlar, cu precădere în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător în același timp, contribuind, totodată, și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
În cadrul acestui apel, prin intermediul unităților administrativ-teritoriale județene, școlile vor fi dotate cu microbuze electrice grație finanțării prin PNRR. Alocarea financiară PNRR totală pentru achiziția microbuzelor electrice este de 250 de milioane de euro, fără TVA.
Obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
Cred ca orice reforma in educatie, ca se discuta acum Legile Educatiei, si ne apropiem acum de finalul dezbaterii parlamentare, orice reforma are nevoie de cadre didactice motivate, in acest sens, pentru a le reda si prestigiul, pentru a avea si acel respect in societate pe care ni-l dorim cu totii, avem nevoie ca salariile sa fie unele decente.
Aceasta promisiune a salariului debutantului in invatamant la nivelul salariului mediu pe economie, a fost facuta de catre reprezentantii coalitiei, si cred ca este o promisiune care va fi respectata. Calendarul de elaborare a legii salarizarii, modul in care se vor derula negocierile, sigur, sunt atributul ministerului care gestioneaza acest proces.”