Marcel Bolos a anuntat in mod oficial deciziile de ultima ora luate de catre Comisia Europeana pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia imediata a oamenilor banii care vor fi acordati pana, cel devreme, in anul 2027, pentru investitii majore in toata tara noastra.
Marcel Bolos vorbeste inclusiv despre reformele pe care Romania trebuie sa le faca pentru a primi sumele de bani alocate prin PNRR, si vorbim despre cea a pensiilor speciale, a sistemului public de pensii, a guvernantei companiilor de stat, sau a salarizarii bugetare, toate trebuind sa fie facute in cursul urmatoarelor luni, sau a urmatorilor ani.
“Ministrul Marcel Boloș a agreat împreună cu reprezentanții Comisiei Europene modalitatea prin care se va asigura continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor din perioada 2014-2020, fiind astfel salvate proiecte strategice de peste 10 miliarde euro, proiecte ale căror etapă a doua va putea fi implementată în cadrul programelor aferente exercițiului 2021-2027.
A fost obținut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. În ceea ce privește noul capitol REPowerEU, Comisia a fost de acord să continue discuțiile la nivel tehnic.
Pentru includerea un proiect pilot de eficiență energetică în gestionarea infrastructurii de irigații, un proiect pilot pentru producerea de energie verde prin investiții într-o hidrocentrală, și un program de investiții pentru sate autonome energetic. In ceea ce privește Politica de Coeziune, a fost un dialog constructiv în urma căruia am primit acordul de principiu pentru măsuri care vor asigura continuitatea unor proiecte de peste 10 miliarde de euro în cadrul programelor din exercițiul financiar 2021-2027.
Autoritățile de Management naționale și regionale sunt cele ce se vor îngriji de modificarea viitoarelor programe, astfel încât să cuprindem proiectele care vor fi etapizate din cadrul acestui exercițiu financiar. Mai mult, avem acordul să transferăm banii acolo unde este nevoie imediată, cum este nevoia de sprijin pentru plata facturilor românilor, cât și pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru compensarea prețurilor la energie pentru IMM-uri.
Discuții productive au fost și pentru implementarea PNRR, pentru a ne asigura că identificăm soluții pentru modificarea planului care să satisfacă ambele părți. Noi suntem în punctul în care trebuie să construim încrederea că România este pregătite să realizeze reformele pe care le are în plan: reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat sau reforma salarizării bugetare.”