Marcel Bolos ii anunta in mod oficial pe milioanele de romani din intreaga tara, printr-o informare de ultima ora, despre deciziile care au fost luate la Bruxelles pentru noi, iar asta deoarece investitiile pregatite de catre tara noastra, vor fi facute cu banii europeni care ne-au fost alocati de catre UE.
Marcel Bolos explica mai jos faptul ca in urma discutiilor avute cu Johannes Hahn, comisa european pentru Buget si Administratie, urmeaza sa fie oferite Romaniei sume substantiale de bani pentru multiple proiecte care urmeaza sa fie puse in derulare in cursul urmatorilor ani, ceea ce este o veste excelenta.
“Proiectele strategice de investiții ale României sunt în siguranță. Este concluzia la care am ajuns după discuția pe care am avut-o cu domnul premier Nicolae Ionel Ciucă alături de domnul Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget și Administrație, pe tema revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE (2021-2027).
Suntem în acest moment într-o fază de consolidare a sustenabilității finanțelor publice, de reducere a nivelului datoriilor, la care se adaugă efectele crizei generate de războiul de la graniță. Este, așadar, o perioadă în care implementarea proiectelor strategice naționale finanțate din fonduri europene nu poate să sufere niciun dezechilibru.
Să nu uităm că anul acesta Autoritățile de Management 𝐯𝐨𝐫 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚 𝟖𝟎% 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 pe care le avem planificate pentru 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝟒𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟏-𝟐𝟎𝟐𝟕. Tocmai de aceea, am agreat că la revizuire trebuie să se intervină chirurgical, strict pentru stimularea investițiilor în domeniile prioritare. Iar reducerea alocărilor de care statele membre dispun nu poate fi o variantă. Reprezentanții MIPE și cei ai CE au agreat modalitatea prin care se va asigura continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor cu finanțare europeană în următoarea perioadă de programare.
Si instituirea prevederilor care să asigure continuitatea finanțării. În acest sens, Guvernul, la propunerea MIPE, a aprobat o Ordonanță de urgență care reglementează cadrul general, privind măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020 din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune.
Si Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, precum și din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane. Cadrul propus de MIPE creează premisele unei abordări unitare deoarece procesul de închidere face trecerea de la o perioadă de programare cu 8 programe operaționale la o nouă perioadă cu 16 programe, din care 8 programe au făcut obiectul descentralizării pentru adaptarea la specificul regional.”