Marcel Bolos dezvaluie in mod oficial ce noi masuri de ultima ora au fost luate de catre Guvernul Romaniei la ora actuala, iar asta pentru ca autoritatile din tara noastra au hotarat in mod oficial sa acorde sprijin persoanelor care locuiesc pe strada, sume importante de bani fiind alocate in acest scop de catre ele, conform ministrului PSD.
Marcel Bolos vorbeste deasemenea si despre masurile luate pentru romanii vulnerabili prin intermediul cardurilor de energie, si asta pentru ca inclusiv acolo s-a decis acordarea unor sume si mai mari de bani pentru a-i ajuta pe oameni sa faca fata cresterilor majore ale preturilor pentru energie in Romania.
“𝐅𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐨𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆. Nu mulți dintre noi ne gândim seara înainte de somn că există persoane care nu au știut niciodată ce înseamnă căldură unui cămin sau confortul unui pat. Pot fi foști economiști, antreprenori sau ingineri, niciunul nu și-a imaginat că într-o zi poate să ajungă pe străzi. Datele arată că persoanele fără adăpost trăiesc majoritar în mediul urban.
In principal în orașe reședință de județ (peste 85%), fenomenul fiind mai pregnant în rândul persoanelor de sex masculin, iar 1 din 10 sunt copii. Se estimează 20.000 români în această situație la nivel național. În #RomâniaViitorului ei nu sunt lăsați în urmă. Nu doar că vom dedica fonduri europene pentru programe de incluziune, dar ne concentrăm și pentru nevoile lor imediate.
Tocmai de aceea am lansat în consultare ghidul apelului prin care 𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐦 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧: pentru persoanele care locuiesc efectiv pe stradă: lenjerie intimă, îmbrăcăminte și încălțăminte adaptată sezonului rece (șosete, pantaloni pentru iarnă, pantaloni termici, pulover, geacă cu glugă, bocanci/cizme, mănuși, căciulă, fular), rucsac, lanternă și saci de dormit; pentru persoanele și familiile care locuiesc în locuințe improvizate: lenjerie intimă, îmbrăcăminte și încălțăminte adaptată sezonului rece (șosete, pantaloni pentru iarnă, pantaloni termici, pulover, geacă cu glugă, bocanci/cizme, mănuși, căciulă, fular), pilote călduroase, pături, lenjerii de pat și materiale igienico-sanitare.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă începând cu luna februarie 2023; 700 lei/semestru, se acordă începând cu luna septembrie 2023.
Sprijinul se poate folosi până la data de 27 decembrie 2023, pentru plata următoarelor servicii/produse: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.”