Ministrul Educatiei a anuntat o serie de actiuni de ultima ora, de mare importanta, pentru elevii din scolile Romaniei, iar asta pentru ca aduce in atentia lor, dar si a parintilor si profesorilor, o adresa care a fost trimisa catre unitatile de invatamant, pe de o parte, cat si catre inspectoratele scolare, pe de alta parte.
Ministrul Educatiei explica in aceasta adresa toate modificarile pe care Ordonanta de Urgenta adoptata in cursul zilei de 1 iunie le aduce, si la ce impact ar trebui sa se astepte profesorii care predau in unitatile de invatamant, si asteapta cresteri salariale importante in aceasta perioada de timp.
“A fost adoptată Ordonanţa de Urgență nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat. Aceasta prevede o creştere salarială de 1.000 de lei brut pentru întreg personalul didactic şi didactic auxiliar, respectiv 400 lei brut pentru tot personalul nedidactic. Creşterile se vor reflecta în salariul de bază începând cu 1 iunie 2023.
În acest sens, pentru o corectă informare a tuturor celor interesați, facem următoarele precizări: Toate salariile personalului din învățământ cresc cu procente cuprinse, aproximativ, între 18-25%. Ordonanţa de Urgență nr. 53/2023 a fost adoptată cu respectarea cadrului legal, beneficiind de aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.
La salariile din grilă se aplică gradațiile corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă, astfel încât sumele brute de care va beneficia personalul didactic şi didactic auxiliar din învățământul preuniversitar variază între 1.000 lei şi 1.247 lei, conform machetei anexate la prezenta. Noile grile de salarizare constituie bază de calcul şi pentru următoarele categorii de creşteri salariale. Dirigenţie (10%), pentru aproximativ 70% dintre cadrele didactice.
Gradația de merit (25%), pentru 16% din personalul didactic şi didactic auxiliar. Învăţământ special (15%), pentru circa 6% din totalul personalului didactic de predare. Învăţământ simultan (7% – 20%), pentru 7,5% din personalul didactic. Sporul de zonă (3% – 20%), acordat personalului didactic de predare din mediul rural, în funcție de zonă. Spor de penitenciar (până la 15%), acordat personalului didactic care desfăşoară activitate în sistemul penitenciar. Controlul financiar preventiv, pentru mai multe categorii de personal didactic auxiliar (10%).
De asemenea, precizăm că în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență nr. 53/2023 este menționat faptul că salariul mediu brut al debutantului, asistentului universitar urmează să fie stabilit în viitoarea lege a salarizării, etapizat, la nivelul salariului mediu brut pe economie. Acest lucru reprezintă un angajament al Guvernului României că principiile stabilite de Ministerul Educaţiei împreună cu federaţiile sindicale reprezentative vor fi respectate.
Contăm pe sprijinul dumneavoastră în a transmite aceste informații întregului personal din unităţile de învățământ.”