X

Ministrul Educatiei: Noi Informari de ULTIMA ORA, Riscurile Dezvaluite Elevilor si Parintilor

Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor din toate scolile Romaniei, dar si parintilor, sau profesorilor, riscurile foarte serioase care exista la ora actuala, in ceea ce priveste, posibilitatea ca examenele nationale sa nu fie sustinute de catre sutele de mii de elevi care sunt programati sa le sustina in lunile iunie si iulie.

Ministrul Educatiei spune ca pana acum a reusit sa tina sub control calendarul de examene, astfel incat sa nu fie depasite datele pana la care, in mod normal ar trebui sa fie sustinute acestea, iar asta pentru ca daca greva generala va mai continua, e improbabil ca amanarea sustinerii examenelor nationale sa poata fi amanata.

“Am reusit sa tinem sub control calendarul Examenelor Nationale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de incheiere a mediilor pentru clasa a 12-a, pana pe 9 iunie, am prelungit perioada de inscriere la examenul de Bacalaureat pana pe 9 iunie, asta ne-ar permite sa incepem in bune conditii examenul de Bacalaureat, asa cum era el inclus in calendarul de activitati scolare, pe 12 iunie.

Evaluarea Nationala incepe pe 19 iunie, este foarte important, pentru a putea sa ramanem in acest calendar, sa dam predictibilitate elevilor, si sa asiguram cele mai bune conditii de desfasurare a examenelor, pentru a ne putea intoarce cu totii in salile de clasa, saptamana viitoare. Daca acest lucru nu se va intampla, nu ne dorim, asta, dar asta va fi situatia, va trebui sa ne gandim la prelungiri.

Prelungiri de perioade de inchidere a situatiilor scolare, reprogramari ale probelor examenelor nationale. Consideram ca putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizeaza respectul pentru cadrele didactice, in formatele pe care domnul premier le-a anuntat ieri. In ceea ce priveste legea salarizarii, in contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context in care vom sustine grila elaborata cu federatiile sindicale.

Ne vom lupta alaturi de ei pentru ca profesorii sa aiba respectul pe care-l merita,  si salarizarea pe care am gandit-o impreuna ca fiind una decenta, si in formatul de negociere, pe contractul colectiv de munca, pe care il avem aici la minister. Multe dintre solicitarile dumnealor, care vizeaza ore suplimentare, reglarea chestiunilor care tin de software-ul de salarizare, ele se rezolva tehnic.

Ele pot fi deasemenea garantate prin aceste documente, contractul colectiv de munca si legea salarizarii. Avand in vedere importanta ca toti elevii sa isi poata sustine examenele de final de gimnaziu, sau liceu, rugam cadrele didactice sa ne ajute sa putem finaliza acest an in bune conditii. Va reamintesc, elevi de clasa a 8-a avem, aproximativ 183.000, elevi de clasa a XII-a, avem aproximativ 142.000.”

This post was last modified on iun. 3, 2023, 3:23 PM 15:23

Disqus Comments Loading...