Ministrul Educatiei transmite 2 anunturi oficiale, de ultima ora, pentru elevii si profesorii din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca le aduce in imediata atentie ceea ce trebuie sa stie in legatura cu deciziile foarte importante care au fost luate de catre Guvernul Romaniei, si care au menirea de a asigura viitorul invatamantului.
Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce se intampla din punct de vedere al bugetului ministerului, Ligia Deca oferind detalii cu privire la modul in care este construit acesta in fiecare an, detaliind inclusiv necesitaea adoptarii OUG 53/2023, pentru ca noile cresteri salariale sa se aplice din luna iunie profesorilor.
“Bugetul de educatie se construieste pe angajamente cuprinse in actele normative la momentul in care bugetul se elaboreaza si se aproba. In momentul elaborarii bugetului, el era elaborat pe grila de salarizare si pe legile in vitoare in acel moment. In acel moment acoperea angajamentele legale din legea salarizarii din acel moment. In acest moment, maririle salariale consistente pe care OUG 53, sunt acoperite din bugetul ministerului.
Urmeaza sa solicitam sumele necesare suplimentare la rectificarea bugetara. Atata vreme cat bugetul se bazeaza pe obligatiile legale, in acel moment era acoperitor pentru obligatile legale atunci. Evident ca toti stim ca este nevoie de mai multa finantare pentru educatie, si ne dorim lucrul acesta, altfel nu am fi elaborat grilele cu o creste de 60%, pe medie, impreuna cu federatiile sindicale.
Avem in jur de 13.000 de profesori debutanti in primul an de activitate. Daca luam in considerare toti debutantii care au peste 1 an de activitate, dar nu au dat examenul de definitivat, avem in jur de 17.000 – 18.000 de profesori debutanti. Numarul total de profesori este in jur de 200.000, daca luam in calcul toate categoriile, pentru preuniversitar.
Solicitarea cresterii cu 1.000 de LEI brut pe luna a venit in discutia cu federatiile sindicale, din partea acestora. La discutiile pe care le-am avut, federatiile au venit cu ea. Reprezentantii coalitiei au acceptat si operationalizat rapid acest lucru in ordonanta de urgenta, care le-a fost trimisa federatiilor, ulterior ei spunand ca au nevoie de timp sa se consulte in interior.
Pentru ca aceste cresteri sa poata fi aplicate incepand cu iunie, daca am mai fi asteptat, ele nu mai puteau fi acordate in iunie. Era necesar ca Ordonanta de urgenta sa fie publicata in Monitorul Oficial pe 1 iunie, pentru ca aceste cresteri sa poata fi date inclusiv pe luna iunie. Din punct de vedere al discutiilor purtate cu sindicatele, ele s-au mutat pe doua paliere, atat cu acest minister, cat si cu cel al Muncii.”
This post was last modified on iun. 4, 2023, 11:44 AM 11:44