Ministrul Educatiei: Noile Hotarari de ULTIMA ORA si Decizii IMPORTANTE pentru Elevii Scolilor din Romania

Ministrul Educatiei Noile Hotarari ULTIMA ORA Decizii IMPORTANTE Elevii Scolilor Romania

Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe elevii din toate scolile Romaniei in legatura cu hotararile de ultima ora pe care le-a luat, acestea vizand in mod oficial unitatile de invatamant si profesorii, iar asta pentru ca, in baza declaratiilor date de Ligia Deca, ei urmeaza sa beneficieze de o serie de schimbari majore in ceea ce priveste salariile, si nu numai.

Ministrul Educatiei explica mai jos si de ce nu e poate prevedea intr-o Ordonanta de Urgenta actuala, ceea ce ar trebui sa contina o lege viitoare, oferind deasemenea si alte explicatii importante cu privire la deciziile care au fost luate de catre autoritatile din Romania in plina criza, conform ministrului Ligia Deca.

“Vis-a-vis de aceste etape de crestere, in contextul economic actual, a fost asumat acel principiu in nota de fundamentare, cu esalonarea pe 3 ani. Consider ca in discutiile pe legea salarizarii, aceste discutii vis-a-vis de etapele de acordare, aceste transe de acordare, vor fi reluate, deci este foarte posibil sa ne aflam intr-o situatie mai favorabila dupa discutia concreta pe grilele din legea salarizarii.

Legea salarizarii include toate categoriile publice, din sectorul public. Mai mult decat atat, ceea ce s-a afirmat in repetate randuri, este ca educatia este prioritatea. Este primul sector cu care se discuta, este primul sector pentru care se incearca identificarea de solutii pentru o crestere rapida pentru a fi sustenabil.

IN ceea ce priveste includerea in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta, ea reflecta angajamentul coalitiei pentru ca aceste principiu sa se regaseasca in noua lege a salarizarii. Nu poate un text de ordonanta, care modifica actuala lege a salarizarii, sa includa o prevedere pentru o viitoare lege a salarizarii, viitoare lege, care o s-o abroge pe cea pe care ordonanta o modifica.

Este, din punct de vedere juridic, extrem de complicat. Orice includere in acest moment in legislatie, ar insemna ca se aplica separat de tot ceea ce va insemna legea salarizarii publice pentru celelalte sectoare. Ori primul pas pentru a da semnalul ca vor creste salariile in educatie, a fost deja facut prin aceste mariri. In nota de fundamentare asumata la nivel guvernamental, se statueaza principiile pe care le vom avea atunci cand vom finaliza legea salarizarii.

Ceea ce aceasta nota de fundamentare clarifica, este ca si in cazul unui context economic dificil, am vazut ca a fost o OUG care a limitat anumite cheltuieli publice, angajamentul guvernamental este ca maririle salariale sa se acorde in cele 3 transe. Din punctul meu de vedere, ceea ce putem vedea in urmatorii ani, este o avansare a sumelor mult mai rapid, daca din punct de vedere economic lucrurile stau bine.”