X

Raed Arafat Detaliaza Ajutorul Oferit de Marea Britanie in Dezvoltarea SMURD

Raed Arafat explica pentru milioane de romani din intreaga tara care a fost ajutorul pe care Marea Britanie l-a oferit Romaniei in anii ’90 pentru dezvoltarea SMURD, dar si ce implicare a avut Regele Charles al III-lea in derularea acestui proces.

A fost o onoare sa ma aflu astazi la receptia organizata la Cotroceni, de E.S. Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, in onoarea Majestatii Sale, Regele Charles al III-lea.

I-am multumit Majestatii Sale pentru sprijinul acordat pe parcursul anilor de colegii nostri din cadrul Spitalului Regal din Edinburgh si al colegilor din cadrul Brigazii de Pompieri “Strathclyde” din Glasgow, care au fost alaturi de noi cand am facut primii pasi in dezvoltarea sistemului modern de asistenta medicala si tehnica de urgenta in Romania, care a inceput la Targu Mures, prin infiintarea SMURD si al primei unitati de primiri urgente.

Putini cunosc faptul ca prima camera moderna de resuscitare, in structura unui spital din Romania a fost infiintata la Targu Mures in 1993, cu sprijinul colegilor de la “Royal Infirmary of Edinburgh”, urmata in 1994 de prima unitate de primiri urgente care a functionat intr-o cladire transportata cu 18 tiruri din Scotia, cu sprijinul colegilor din Edinburgh si al BBC.

Tot putini cunosc faptul ca prima autospeciala de descarcerare operationalizata in Romania a fost adusa la Tg. Mures de pompierii din Glasgow, avand prima interventie de descarcerare la data de 23 Mai 1993.

In paralel a fost donata o autospeciala din partea pompierilor din Wales Bihor-ului, si una din partea Pompierilor din Wupertal Sibiului, fiind primele dotari cu echipamente de descarcerare moderne in Romania. Sprijinul nu s-a limitat la donarea de echipamente ci a inclus o puternica componenta de pregatire care a durat ani de zile.

P.S. Tot putini cunosc faptul ca primul transport al unui nounascut aflat in stare grava, intubat si ventilat, l-am efectuat de la Targu Mures la Budapesta, la bordul unui avion privat, Piper, al unui pilot voluntar pe nume Stan Platt, din Marea Britanie.

This post was last modified on iun. 3, 2023, 11:53 PM 23:53

Disqus Comments Loading...