Spania are in fata o serie de probleme majore generate de catre Austria in UE, cu strategia pe care a avut-o in ultimele luni vis-a-vis de migratie, iar de la 1 iulie va prelua presidintia Consiliului Uniunii Europene cu scopul de a le rezolva, si eventual a sustine in continuare aderarea Romaniei la Schengen, cat mai rapid chiar in 2023.
Spania se va confrunta cu o Uniune Europeana impartita in ceea ce priveste felul in care ar trebui procedat in ceea ce priveste migratia, Austria si Germania cerand masuri radicale, in timp ce Romania vrea in Schengen, si nu exista consens general nici pentru prima problema, nici pentru a doua, insa noi contam mai putin, ca de obicei.
Spania a promis ca va ajuta Romania sa adere la Schengen, chiar si in 2023, insa cu alegeri nationale programate in acest an, si problema migratiei cu sanse mici de a se rezolva la Consiliul JAI de zilele acestea, e greu de crezut ca tara noastra va adera la spatiul fara controale la granitele interne, cel putin anul acesta, sau poate chiar si anul viitor.
“Vom reuși? Aşa sper. Dar nu sunt sigur. Este 50/50. Este o problemă politică foarte delicată. Este puțin probabil să se ajungă la un consens, având în vedere rezistența puternică a Poloniei și Ungariei. Scopul general este de a reduce presiunile migrației prin restrângerea drepturilor de azil. Planurile de procedură la frontieră includ accelerarea cererilor de azil și a returnărilor.
Într-un fel de cadru închis veți avea toată această procedură și este o procedură relativ scurtă. UE se bazează pe susținerea acordurilor cu alte țări pentru a împiedica oamenii să plece cu bărci spre Europa.”