Ministrul Sanatatii explica in mod oficial beneficiile noi si importante care sunt acordate in mod oficial pentru salariatii din domeniul sanitar, iar asta pentru ca in 2023 vor fi acordate vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de LEI pentru fiecare salariat, ele putand fi utilizate in Romania de catre oameni, pentru concedii.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre situatia care este inregistrata la nivelul intregii tari din acest punct de vedere, dar si felul in care vor fi alocati acesti bani de la bugete pentru ca voucherele de vacanta sa ajunga la oamenii care au nevoie de ele, pentru a le folosi in cursul acestei veri, oriunde au nevoie.
“Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice.
Acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. Voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă de către alţi angajatori decât cei prevăzuţi la alin. (2) reprezintă contravaloarea a maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel stabilit în condiţiile legii.
Voucherele de vacanţă sunt integral suportate de către angajator, în condiţiile art. 3. În sistemul sanitar, în conformitate cu prevederile art. 100 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, UPU şi CPU din cadrul spitalelor de urgenţă sunt finanţate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii sau prin bugetele ministerelor.
Si instituţiilor cu reţea sanitară proprie, după caz, cu sumele aferente următoarelor cheltuieli: cheltuieli cu personalul încadrat sau cu contract individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor care desfăşoară activitatea în UPU/CPU în mod nemijlocit, inclusiv cele aferente voucherelor de vacanţă.”
This post was last modified on iun. 11, 2023, 11:21 PM 23:21