Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o hotarare de ultima ora pe care o aduce in atentia elevilor si profesorilor din Romania, mai ales ca Ligia Deca detaliaza inclusiv masurile care sunt deja puse in aplicare, si care vor fi puse in aplicare atat de la inceputul anului acesta, cat si de la inceputul anului viitor.
Ministrul Educatiei le vorbeste profesorilor despre ceea ce vor primi in baza Ordonantei de Urgenta, care a fost adoptata la inceputul acestei saptamani, si care decide cum le vor fi alocati bani in cursul urmatoarelor luni, si in anul 2024, dar desigur ca vor mai fi multe negocieri de facut pentru alte cresteri ulterioare importante.
“În continuarea demersurilor de adaptare a activităților de final de an, vă informăm că a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.439/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3505/2022 privind structura anului școlar 2022-2023, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.
În ceea ce privește înscrierile la examenul național de bacalaureat și la examenul național de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022 – 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin notele nr. 28.406/2023 și 28.407/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților până în data de 16 iunie 2023.
Anul viitor, cresterile salariale de acum raman in vigoare, dar ne asteptam ca anul viitor sa vedem in vigoare noua lege a salarizarii. Ministerul impreuna cu federatiile sindicale au lucrat impreuna la grilele de salarizare actualizate, propunerea de grile, pe care am transmis-o ministerului Muncii, acolo cresterea prevazuta este, pe medie, de cam 60% fata de salariile anterioare.
Urmeaza negocierile pe legea salarizarii, unde pe baza Ordonante adoptate zilele trecute, plecam de la salariul minim in invatamant egal cu salariul mediu brut pe economie, folosit in realizarea bugetului asigurarilor sociale. Practic, asta inseamna ca un debutant, sau un asistent universitar, pleaca de la acest salariu mediu brut, care inseamna ca toata grila se misca in sus semnificativ.
O prima transa a acestei cresteri se va acorda, tot conform ordonantei, la 1 ianuarie 2024, si constan in 50% din cresterea estimata. Discutia privind cresterea urmatoare urmeaza sa fie transata in negocierile care vor fi realizate cu federatiile sindicale, inainte de finalizarea legii salarizarii, dar sigur ca vom fi alaturi de dascali, pentru ca ministerul este invitat la discutii, iar asa cum spuneam, lucram pe niste grile elaborate impreuna in decembrie si ianuarie, la indicatiile premierului Nicolae Ciuca.”