X

Marius Budai: Informari Importante de ULTIMA ORA, Milioane de Romani Anuntati

Marius Budai informeaza milioane de romani din intreaga tara in legatura cu noile masuri care au fost decise de catre Guvernul Romaniei cu privire la oamenii din intreaga tara la ora actuala, iar asta pentru ca Ordonanta de Urgenta adoptata recent aduce in atentie felul in care se aloca bani pentru rezolvarea problemelor serioase.

Marius Budai explica mai jos felul in care profesorii vor beneficia de salarii mai mari, dar si de alte beneficii, in perioada imediat urmatoare, iar asta pentru ca era nevoie de masuri de acest gen, pentru ca oamenii sa renunte la protestul care a durat peste 3 saptamani in Romania, si care a paralizat sistemul de invatamant.

“Ce s-a agreat de către coaliție la discuțiile cu sindicatele a fost pornirea de la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și bineînțeles, acordarea a cele 50% din diferență cu 1 ianuarie 2024. Discuțiile continuă cu sindicatele, de fapt, nu numai cu sindicatele din educație. Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați.

Cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei. Am spus foarte clar și scrie și în ordonanța de urgență, salariul mediu brut pe țară cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Nu, e raportarea de pornire din grilă. Creșterile etapizate se vor face cum s-a stabilit, prima dată, 50% din diferență, după care urmează discuțiile și stabilim foarte clar, pentru că avem mai multe condiționalități aici, după cum știți, discuțiile cu Comisia Europeană, tot ce avem de făcut prin această reformă privind domeniul de salarizare din sistemul public, de această dată.

Încercăm să explicăm cât mai tehnic posibil pentru a nu intra în date foarte tehnice pe care, bineînțeles, nu cu toții le stăpânim. Grila în anexă, dacă suntem foarte, foarte atenți şi ne uităm în anexă, cum s-au modificat coeficienții din grilă, exact aşa reiese, majorarea de 25%. Ordonanța de urgență a fost publicată în transparență decizională începând de ieri, atât pe site-ul Ministerului Educației, cât şi pe site-ul Ministerului Muncii.

Să nu… deci, de ieri, erau în ordonanță, să nu confundăm nota de fundamentare cu preambul unei ordonanțe de urgență. Preambul unei ordonanțe de urgență este în corpul ordonanței de urgență. Nota de fundamentare este cu totul de altceva. Acolo, în preambul, era această prevedere, această asumare, practic, a noastră de ceea ce înseamnă discuțiile următoare pe grila de salarizare începând de ieri. Repet, ordonanță care a fost publicată atât pe site-ul Ministerul Educației, cât pe site-ul Ministerului Muncii.”

This post was last modified on iun. 14, 2023, 9:36 AM 09:36

Disqus Comments Loading...