Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre un ordin de ultima ora care a fost adoptat pentru elevii din scolile Romaniei, iar asta pentru ca Ligia Deca a hotarat ca in cazul elevilor din invatamantul de arte, situatia scolara poate fi incheiata si fara a se sustine vreun examen la disciplina principala, ca pana acum.
Ministrul Educatiei explica deasemenea mai jos deciziile dintr-un alt ordin foarte important care a fost semnat, acesta vizand modul in care se ocupa unele dintre posturile care sunt disponibile pentru unitatile de invatamant din Romania, Ligia Deca cerand si publicarea acestuia pe website-ul ministerului pe care-l conduce.
“Ministerul Educației continuă adaptarea activităților de final de an la eventualele pierderi de învățare generate de perioada în care a avut loc protestul personalului din învățământul preuniversitar. În acest sens, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4457/2023 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar de artă, aprobat prin OMECTS nr. 5569/2011.
Conform noilor prevederi, în anul școlar 2022 – 2023, situația școlară a elevilor din învățământul de arte, pe clase, poate fi încheiată fără susținerea examenului la disciplina principală de specialitate la sfârșitul anului școlar. Unitățile de învățământ vor comunica elevilor și părinților informații privind modificarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar de artă.
Candidații care solicită ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la unităţi de învăţământ având clase/grupe speciale de limbi străine cu program intensiv și/sau bilingv sau clase/grupe cu predare în limbile minorităților naționale susțin o probă practică/orală de cunoaștere a limbii moderne/minorității în care urmează să se facă predarea.
Conform anexei nr. 4 la Metodologie, cu excepția cadrelor didactice titulare pe posturi didactice/catedre similare, a candidaților care susțin proba scrisă specifică pentru ocuparea unui post în învățământul primar sau preșcolar cu predare în limba minorității în care urmează să se facă predarea, a candidaților care au finalizat cu diplomă studii universitare cu specializarea în limba minorității în care urmează să se facă predarea.
Precum și a candidaților care au efectuat studiile în limba minorității în care urmează să se facă predarea. Candidații care au efectuat studiile în România în limbile minorităților naționale sau în alte țări și solicită ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la clase/grupe cu predare în limba română susțin o probă orală de cunoaștere a limbii române, conform anexei nr. 4 la Metodologie, cu excepția candidaților pe a căror diplomă de studii este înscrisă specializarea „Limba română” sau „Limba și literatura română”.”
This post was last modified on iun. 14, 2023, 4:56 PM 16:56