Marius Budai a decis sa transmita doua foarte importante anunturi de ultima ora despre care ar trebui sa stie romanii din toata tara, iar asta pentru ca in atentia tuturor oamenilor sunt aduse masurile pe care el vrea sa le puna in aplicare in urmatorul sau mandat la Ministerul Muncii, unde nu exista intarzieri pentru jaloanele PNRR.
Marius Budai explica deasemenea si ca varsta de pensionare va creste la 65 de ani pentru toti romanii din tara, astfel incat sa existe o aliniere a contributivitatii, iar pentru anumite categorii de angajati, varsta de pensionare redusa nu va mai fi aplicabila in aceleasi conditii precum in anii anteriori.
“Nu există din partea Ministerului niciun jalon ratat. Niciun jalon ratat. Şi în cererea de plată numărul unu şi în cererea de plată numărul 2, Ministerul Muncii a avut jaloane de îndeplinit, nu există niciun termen ratat. Cererea de plată numărul trei încă nu este depusă. Să pui într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, la trei luni de zile.
Si să vrei să ai şi dezbatere cu partenerii sociali, înseamnă că nu ai nicio noţiune despre ceea ce înseamnă implementarea unei legislaţii în România. Aceste reforme sunt despre oameni si, atunci cand sunt despre oameni, este mai complicat, nu din punct de vedere al realizarilor, asa cum stiti, reforma sistemului de pensii se adreseaza oamenilor importanti pentru noi.
Bunici si parinti si toti cei care lucram in sistemul public, pana in toamna vom avea digitizarea dosarelor, urmand ca in paralel sa intram cu legea, iar în decembrie vom avea şi hubul de servicii, suntem etapizati si in cadrul legii vor aparea si termenele finale ale acelor acte.
În primul rând va creşte vârsta de pensionare, în al doilea rând va creşte perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni – treptat vom ajunge ca să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivităţii.
Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 (de ani – n. r.), cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani. Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul.”