Ministerul Educatiei: SCHIMBARILE Oficiale de ULTIMA ORA Impuse Formal pentru Scoli si Elevi

Ministerul Educatiei SCHIMBARILE Oficiale ULTIMA ORA Impuse Formal Scoli Elevi

Ministerul Educatiei a ordonat o serie de schimbari foarte importante pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim despre un anunt oficial de ultima ora pe care Ligia Deca il face dupa semnarea unui ordin prin care stabileste modificari pentru mobilitatea cadrelor didactice din tara noastra.

Ministerul Educatiei explica mai jos ceea ce se intampla in urma adoptarii ordinului cu numarul 4475, el fiind publicat deja in Monitorul Oficial, deci se aplica in toata tara la ora actuala, si elevii din scoli vor beneficia de pe urma masurilor sale, astfel ca e bine sa stiti ceea ce se intampla in mod oficial de acum.

“În temeiul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2023 pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ, în sesiunea iulie 2023, concursul național constă în probă scrisă în profilul postului didactic solicitat, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educației.

Candidații care solicită ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la unități de învățământ având clase/grupe speciale de limbi străine cu program intensiv și/sau bilingv sau clase/grupe cu predare în limbile minorităților naționale susțin o probă practică/orală de cunoaștere a limbii moderne/minorității în care urmează să se facă predarea, conform anexei nr. 4 la metodologie.

Cu excepția cadrelor didactice titulare pe posturi didactice/catedre similare, a candidaților care susțin proba scrisă specifică pentru ocuparea unui post în învățământul primar sau preșcolar cu predare în care au finalizat cu diplomă studii universitare cu specializarea în limba minorității în care urmează să se facă predarea, precum și a candidaților care au efectuat studiile în limba minorității în care urmează să se facă predarea.

Candidații care au efectuat studiile în România în limbile minorităților naționale sau în alte țări și solicită ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la clase/grupe cu predare în limba română susțin o probă orală de cunoaștere a limbii române, conform anexei nr. 4 la metodologie, cu excepția candidaților pe a căror diplomă de studii este înscrisă specializarea «Limba română» sau «Limba și literatura română», a candidaților care au efectuat studiile în alte țări în limba română.

Si a candidaților care susțin proba scrisă specifică pentru ocuparea unui post în învățământul primar sau preșcolar cu predare în limba română ori a unei catedre de limba și literatura română. Pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la clasele/grupele/unitățile de învățământ care școlarizează elevi/clase/grupe de elevi cu deficiențe de auz, respectiv elevi/clase/grupe de elevi cu deficiențe de vedere, candidații susțin o probă practică potrivit anexei nr. 12 la metodologie.”