Ministrul Apararii aduce in atentia romanilor din toata tara un anunt de ultima ora, care are in centru Armata Romana, iar asta deoarece Angel Tîlvăr vorbeste despre una dintre cele mai importante achizitii militare din ultimii ani, mai exact o serie de nave militare, in baza unui contract blocat din anul 2019.
Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre faptul ca acest contract si-ar putea gasi o finalitate in cursul acestui an, separat ministerul vorbind despre Dacian Strike 23, un exercitiu militar international cu Armata Romana participanta, insa si Seful Fortelor de Aparare ale Georgiei a fost prezent deasemenea.
“La sfârșitul acestei săptămâni așteptăm răspunsul de la partea franceză, după care va fi solicitat următorul și în funcție de decizie care se va lua vom ști ce avem de făcut în continuare. Nu mă pot substitui părţii franceze, noi ştim ce avem de făcut, din punct de vedere legal, în România. Este un contract din 2019 care îşi poate găsi o finalitate, într-un sens sau altul, în curând.
Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, împreună cu șeful Forțelor de Apărare ale Georgiei, generalul-maior Giorgi Matiashvili, a participat joi, 15 iunie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Dacian Strike 23 (DAST23), la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, Galați.
La exercițiul DAST23 iau parte, în perioada 12-16 iunie, aproximativ 600 de militari români și aliați din Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est, Brigada 1 Luptă (SUA), Divizia 10 Vânători de Munte (SUA), Grupul de Luptă NATO din România, Brigada de Informații Militare și Batalionul 52 LAROM.
De asemenea, la exercițiu mai sunt prezente capabilități ale Forțelor Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat și IAR 330 în configurație MEDEVAC), Forțelor Aeriene Italiene (Eurofighter Typhoon EF2000), respectiv din Poligonul de antrenament Novo Selo/Bulgaria și Grupul de Luptă NATO din Bulgaria. Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării a apreciat că performanțele înregistrate pe timpul fazei operaționale a DAST23 reprezintă rezultatul angajamentului remarcabil al celor care au planificat și condus exercițiul, respectiv militarii Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.
„Prinicipala provocare a acestui eveniment major de instruire a constituit-o exercitarea comenzii și controlului unei grupări de forțe terestre, aeriene și de sprijin de informații pentru executarea unor misiuni de foc integrate, precise și decisive. Ceea ce s-a văzut în teren este indicatorul cel mai realist al performanței profesionale a unui comandament de divizie căruia i s-au stabilit responsabilități operative foarte importante în această zonă a teritoriului aliat”, a declarat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.”