Ministrul Sanatatii emite o atentionare extrem de serioasa pentru romanii din toata tara, cu privire la pericolul de imbolnavire cu holera pe litoralul Marii Negre, iar asta pentru ca Alexandru Rafila spune ca totul este complet fals, si o mare exagerare, ministrul PSD spunand ca romanii sunt in siguranta la mare.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce romanii care ajung la mare pe litoralul Marii Negre nu trebuie sa se teama de vreo posibila imbolnavire cu holera, situatia din Ucraina neavand vreo legatura cu Romania, Alexandru Rafila afirmand ca oamenii ar trebui sa stea linistiti, pentru ca sunt in deplina siguranta.
“Nu exista vreun pericol, si sfatuiesc toti romanii sa mearga la mare, nu exista vreun pericol din acest punct de vedere. Vreau sa spun cateva opinii, vibrionul holeric produce imbolnaviri atunci cand este inghitit in cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se refera la apa de mare, si nu bem apa de mare, din cate stiu eu. Discutam de cetatenii ucrainieni care ar putea fi fortati sa bea apa contaminata.
Nici acolo nu exista aceasta problema, pentru ca in urma acestor inundatii au fost aprovizionati cu apa care este sigur din punct de vedere microbiologic, asa ca aceasta poveste a pericolului holerei, care ar afecta litoralul romanesc, mie mi se pare, dincolo de faptul ca este neadevarata, ca este deplasata. Mai mult decat atat, noi in fiecare an incepand cu data de 1 iunie, facem o monitorizare a bolii diareice acute, care include si hoera.
Aceasta monitorizare saptamanala e realizata de catre Directiile de Sanatate Publica, si de catre unitatile medicale, iar in zona de litoral, incepand cu data de 1 iunie, in DSP Tulcea si Constanta, iau probe de apa de imbaiere, acum discutam de apa din mare, nu am avut niciun fel de problema. Toata discutia este la nivel teoretic, nu are legatura cu situatia din Ucraina.
Una este sa monitorizezi, si alta este sa creezi panica, sa transmiti mesaje care, sincer sa fiu, nu inteleg de ce au atat de mare intensitate, pentru ca pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de alta parte sunt lansate de catre persoane care nici macar nu cunosc cum se transmite aceasta boala, si cum se manifesta.
310 milioane de euro din PNRR pentru controlul și reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale în spitale. 114 spitale aprobate pentru finanțare. Investițiile constau în: Dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie. Reorganizarea saloanelor din spitale pentru o mai bună siguranță a pacientului. Modernizarea și dotarea sălilor de operație. Achiziționarea de echipamente medicale performante pentru controlul și reducerea infecțiilor asociate activității medicale.”