X

Ministrul Educatiei: 3 Anunturi de ULTIMA ORA foarte Importante pentru Scolile si Elevii Romaniei

Ministrul Educatiei a facut 3 anunturi de ultima ora, foarte importante pentru milioane de oameni din toata tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor faptul nu urmeaza sa fie facuta recuperarea orelor pentru zilele in care profesorii au fost in greva generala, cel putin nu pentru toate unitatile de invatamant, conform Ligiei Deca.

Ministrul Educatiei explica deasemenea mai jos faptul ca in unele scoli Consiliile de Administratie trebuie sa aprobe cum se recupereaza orele, separat Ligia Deca spune ca garanteaza pentru negocierea salariilor cu ministerul Muncii, iar in final vorbeste si despre o majorare cu 30% a sumelor profesorilor care participa la examenele nationale.

“Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ – în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au – este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală. Ele variază.

Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor, în așa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte, să păstrăm un nivel decent al duratei procesului educațional.

Dacă există astfel de situaţii, ele ar fi trebuit să fie aprobate de către Consiliul de Administraţie, însă în mod sigur 14 ore pe zi, aşa cum povestiţi, pentru aceeaşi clasă sau pentru acelaşi elev, nu este o durată rezonabilă. Dacă există astfel de cazuri, aşteptăm semnalări din partea celor care le cunosc la Ministerul Educaţiei.

Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile școlilor și de către inspectoratele școlare. Garanţia trebuie să fie acordată de către ministerul de linie, de către Ministerul Muncii. Eu garantez că voi sta umăr la umăr cu profesorii în aşa fel încât grilele de salarizare care vor ieşi să fie în avantajul şi pentru susţinerea demnităţii cadrelor didactice.

Avem deja un progres semnificativ în acest sens. Din câteva mii au rămas 200, 200 şi un pic şi urmează ca printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să finalizăm şi această chestiune. Ea ţine de autorităţile publice locale. Majorare cu 30% a sumelor acordate profesorilor care participă la examenele naționale.”

This post was last modified on iun. 20, 2023, 12:05 PM 12:05

Disqus Comments Loading...