Catalin Predoiu transmite un foarte important anunt de ultima ora pentru Politia Romana, noul ministru al Ministerului Afacerilor Interne, vorbind in cadrul unui nou discurs despre ceea ce le cere politistilor sa faca in indeplinirea indatoririlor zilnice, astfel incat sa-si duca la indeplinire misiunea de a-i proteja pe romani.
Catalin Predoiu vorbeste mai jos si despre problema accidentelor rutiere, una foarte serioasa in continuare in Romania, iar asta pentru ca vrea sa mentina in atentia oamenilor ceea ce se intampla din acest punct de vedere, dar si cat de important este ca lucrurile sa se schimbe in bine pentru romanii din toata tara.
“Eu cer fiecărui polițist să aplice legea exact cum scrie în Monitorul Oficial, indiferent de ce persoană se află în fața sa, indiferent de ce persoană, de ce funcție, de ce profesie, de ce statut social și așa mai departe. Fără o aplicare intransigentă a legii toate celelalte eforturi își reduc eficiența, pentru că de acolo plecăm și acolo trebuie să ajungem, la aplicarea legii. Dacă îmi permiteți o glumă, deși subiectele pe care le discutăm nu sunt de glumă.
Dar e o glumă serioasă, eu sunt gata să premiez polițistul care mă sancționează pentru că am încălcat o regulă de participare la trafic. Și dacă îl premiez, îl premiez indiferent pe cine sancționează. De aici trebuie să plecăm. E adevărat că numărul în sine al accidentelor rămâne mare, e preocupant, dar acest trend indică și el anumite evoluții, atât în ceea ce privește intervenția autorității statale, în speța Ministerului Afacerilor Interne.
In primul rând, cât și poate creșterea nivelului de civism pe drumurile publice și de conștientizare a regulilor în trafic și a importanței lor, din partea participanților la trafic. De asemenea, o altă cifră, în primele 5 luni ale anului 2023, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 5,6% față de primele 5 luni ale anului precedent, dar cu 44,5% față de primele 5 luni ale anului 2019, deci vedeți că trendul se păstrează, adică proporția corespunde.
Asta nu înseamnă că trebuie să stăm liniștiți și că am rezolvat problema. Simplul fapt că suntem aici și discutăm, plecând de la aceste premise, de la aceste statistici îngrijorătoare, arată că problema e departe de a fi rezolvată. Dar, trebuie, în același timp, să fim conștienți că s-au pornit acțiuni, au rezultate și trebuie să le continuăm.
Pe ce bază să continuăm? Din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, sigur că prima direcție de acțiune în reducerea acestui fenomen este organizarea legislativă. Planificarea strategică și organizarea legislativă.”