Ministrul Mediului ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu deciziile foarte importante, care au fost luate la nivelul Uniunii Europene pentru viitorul mediului, iar in Romania ele se vor aplica deasemenea, si vor avea un impact substantial, asa ca e bine sa stim despre ele.
Ministrul Mediului explica mai jos ceea ce s-a discutat la Luxembourg, unde a participat la o reuniune cu omologii sai din tarile Uniunii Europene, deciziile discutate acolo fiind unele care au menirea de a asigura viitorul linistit al Uniunii Europene, si chiar mult mai mult decat atat.
“Ministrul Mircea Fechet a condus delegația României la Consiliul de Mediu de la Luxemburg. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a condus delegația României la reuniunea miniștrilor mediului din Statele Membre UE, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene, Ionuț Sorin Banciu. Organizat sub egida Președinției suedeze a Consiliului UE, evenimentul a avut loc la Luxemburg și a reunit miniștrii mediului din Uniunea Europeană.
Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat: Regulamentul privind restaurarea naturii. Regulamentul referitor la modificarea și completarea Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi. Directiva privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.
În cadrul dezbaterilor pe tema regulamentului privind restaurarea naturii, ministrul mediului, apelor și pădurilor a subliniat: „România susține obținerea acordului, iar măsurile de restaurare pe care le vom pune în aplicare vor aduce multe beneficii pentru mediu și cetățeni și vor contribui la obiectivul UE de neutralitate climatică. Considerăm că textul adoptat astăzi are meritul de a oferi flexibilitatea necesară pentru Statele Membre de a decide unde se aplică și care sunt măsurile de restaurare cele mai eficiente pentru acestea.
Inclusiv din perspectiva circumstanțelor și specificităților naționale, dar fără a pune în pericol îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, eforturile în ceea ce privește asigurarea finanțării implementării acestui regulament nu sunt neglijabile. Un alt aspect important pentru România, pe care l-am menționat încă de la începutul discuțiilor, este nedeteriorarea, element esențial al acestui Regulament, dar foarte sensibil, mai ales din perspectiva zonelor din afara rețelei Natura 2000.
Apreciem că soluția de compromis propusă răspunde îngrijorărilor exprimate de România din perspectiva implicațiilor economice și sociale”. De asemenea, demnitarul român a punctat că Planul de restaurare a naturii va avea un rol esențial pentru identificarea măsurilor care contribuie la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice sănătoase și vor sprijini producția agricolă și securitatea alimentară: „aceste măsuri vor contribui inclusiv la productivitatea solului, furnizarea și calitatea apei, crearea interacțiunilor între obiectivele de restaurare și cele de energie și climă.”