X

Romania: Deciziile IMPORTANTE Luate de Guvern pentru Aderarea RAPIDA la Schengen in 2023

Romania a fost nevoita la inceputul acestui an sa ia o serie de decizii importante, foarte rapid, pentru a se asigura de faptul ca are posibilitatea de a adera la Schengen chiar din cursul anului 2023, ceva ce desigur ca nu mai parea posibil, dar Comisia Europeana confirma ca se fac progrese insemnate din acest punct de vedere.

Romania a semnat in decembrie un acord cu Comisia Europeana pentru a aduce experti EUAA in tara in vederea prelucrarii cererilor de azil de la cetateni din tari terte, el fiind deja in cateva orase din tara, totul pentru ca ei sa nu mearga mai departe in tari Schengen daca nu au sansa de a primi intr-adevar azil acolo unde il cer.

Romania a inceput sa colaboreze mai mult cu FRONTEX din mai 2023 pentru servicii comune de reintegrare si returnari, totul facand parte din procesul prin care tara noastra vrea sa indeplinasca mai multe dintre cerintele Austriei pentru aderarea la Schengen, restul cerintelor tehnice fiind indeplinite de catre tara noastra de foarte multa vreme deja.

“România a modificat legislația națională în materie de azil în mai 2023, pentru a permite participarea experților EUAA la înregistrarea și evaluarea cererilor de azil. În decembrie 2022, EUAA și România au semnat un plan operațional, consolidând, de asemenea, capacitatea de primire și de prelucrare a cererilor de azil.

În mai 2023, România s-a alăturat programului Frontex privind serviciile comune de reintegrare, care oferă sprijin în materie de reintegrare pentru returnări. România are contacte bilaterale cu statele membre prin intermediul rețelei la nivel înalt privind returnările și cu Frontex în ceea ce privește bunele practici în materie de returnare, în special consilierea în materie de returnare.”

This post was last modified on iun. 21, 2023, 11:16 AM 11:16

Disqus Comments Loading...