Ministrul Educatiei: Deciziile de ULTIM MOMENT, ce Transmite Oficial Elevilor din Toata Romania!

Ministrul Educatiei Deciziile ULTIM MOMENT Transmite Oficial Elevilor Toata Romania

Ministrul Educatiei a confirmat pentru elevii din toata Romania o serie de decizii extrem de importante, iar asta pentru ca ele au in centru ceea ce Guvernul Romaniei vrea sa faca in materie de consortii de invatamant, 29 de proiecte pentru asemenea tipuri de institutii educationale fiind aprobate in mod oficial.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce inseamna aceste tipuri de institutii de invatamant, Ligia Deca vorbind in mod oficial despre beneficiile pe care ele le pot aduce pentru elevii din toat atara, iar asta pentru ca era nevoie ca Romania sa aiba asemenea tipuri de institutii cat mai repede posibil, pentru imbunatatirea sistemului de invatamant.

“De aseară, s-a publicat lista consorțiilor profesionale integrate în funcție de punctajele obținute la evaluarea calității acestora. Avem 29 de astfel de consorții declarate eligibile, care au primit punctaje în funcție de criteriile din metodologia specifică. Ceea ce fac aceste consorții, o dată ce vor fi finalizate, este, pe de o parte, să ofere mai multe șanse elevilor care aleg ruta profesională duală.

Punând în practică dezideratul de a avea o rută profesională duală completă, începând de la nivelul trei de calificare, nivelul care se acordă după finalizarea cu succes a școlii profesionale actuale, până la nivelul opt de calificare, care este reprezentat de doctorat, în contextul dualului doctorat profesional. Chiar dacă ținta asumată în PNRR este de zece astfel de consorții regionale, având în vedere calitatea aplicațiilor, am decis să încercăm să identificăm sursele de finanțare.

Pentru a putea sprijini toate aceste aplicații sau, mă rog, cât mai multe dintre ele. Urmează o perioadă de trei zile lucrătoare alocată pentru eventuale contestații și apoi, după finalizarea procedurilor specifice, se va trece la etapa de contractare. Câteva elemente de detaliu. Există un interes foarte ridicat – și ne bucură acest lucru.

Consorțiile includ patru tipuri de parteneri: unități administrativ-teritoriale, universități, unități de învățământ preuniversitar și companii. Toate consorțiile care au fost declarate eligibile sunt avizate de către Ministerul Educației, conform unei metodologii. Vedem un interes deosebit mai ales în zonele unde învățământul dual are deja o tradiție, însă vedem un interes crescut și în alte regiuni ale țării, ceea ce ne confirmă.

Incă o dată, nevoia angajatorilor pentru această formă de învățământ. De altfel, ruta completă în învățământ dual va crește și atractivitatea acestui tip de învățământ, tocmai în ideea în care nu se limitează nivelul de calificare care poate fi obținut în această formă de învățământ și se poate merge până la cel mai înalt nivel din învățământul superior.”