X

Marius Budai: Detalii de ULTIMA ORA despre Reforma IMPORTANTA a Pensiilor Romanilor

Marius Budai le ofera romanilor din toata tara o serie de noi detalii de ultima ora cu privire la reforma pensiilor, iar asta pentru ca ministrul PSD al Muncii vorbeste despre felul in care ar urma sa fie impozitate unele, dar si ce posibile restrictii ar putea fi impuse in ceea ce priveste cumulul de pensii oamenilor.

Marius Budai vorbeste si despre principiul contributivitatii, si cum ar trebui sa fie calculate unele pensii in baza contributiilor care au fost facute de-a lungul anilor, ministrul PSD incercand sa-i ajute pe romani sa inteleaga ceea ce se va schimba cand vine vorba despre pensiile speciale, care sunt platite de Guvern.

“Primul aspect care aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Iar, tot în acest caz va fi aplicată și impozitarea cu 15% a sumei necontributive, care trece de valoarea de salariul mediu net pe economie, adica 4.000 de lei. Ce depășește 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%. Așa cum ce depășește 2.000 de lei se impozitează cu 10%, iar sub 2.000 de lei nu se impozitează.

Nu facem calcule, pentru că nu avem normele de aplicare. Ele nu vor putea modifica legea și aș vrea să nu se mai speculeze pe acestă temă. Normele de aplicare nu pot adauga la lege. Până la sfârșitul acestui an vom avea în aplicare Legea sistemului public de pensii, cu tot cu recalculare și cu indexare. Și atenție că indexarea nu exclude recalcularea, sau invers.

E momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul. S-ar putea ca cineva să aibă un cumul de pensii și atunci știți foarte bine, coaliția a decis să se interzică, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, să nu mai existe cumul de pensii.

Ai posibilitatea să optezi doar pentru una din ele. Mă referi la pensii speciale, nu ne referim la îngrădirea drepturilor la pensiile pe contributivitate, n-avem probleme acolo. Un aspect vine prin acest cumul de pensii, dacă beneficiază sau nu de cumul și atunci trebuie să opteze pentru una, al doilea aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul.

Şi a treia chestiune vine, vin impozitarea cu 15% a sumei necontributive, ce trece de valoarea de salariul mediu net pe economie. Sunt mai multe chestiuni care rezolvă aceste probleme și anume imposibilitatea pe viitor de a asimila funcții. Ce trebuie să facem prin această reformă ? Să nu mai permitem posibilitatea de a se abuza de aceste sisteme legal.”

This post was last modified on iun. 23, 2023, 5:21 PM 17:21

Disqus Comments Loading...