Ministrul Educatiei: Masurile Oficiale de ULTIMA ORA Anuntate, Decizii cu Impact pentru Scoli

Ministrul Educatiei Masurile Oficiale ULTIMA ORA Anuntate Decizii Impact Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial masurile de ultima ora care au fost luate de catre Guvernul Romaniei pentru milioanele de elevi din toata Romania, iar asta pentru ca se continua discutiile cu sindicatele din invatamant, pentru ca noua lege a salarizarii sa indeplinaesca si cerintele lor.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce a fost facut de catre Guvernul Romaniei pana in acest moment, Ligia Deca explicand deasemenea si ceea ce se intampla cu consortiile de invatamant dual, si pentru ce pot fi folositi banii care sunt alocati acestora de catre autoritati, o masura la fel de importanta.

“Într-adevăr, ieri a fost organizată la Ministerul Muncii o întâlnire cu liderii federațiilor sindicale, așa cum am agreat, s-a discutat calendarul de lucru, formatul. Urmează ca fiecare sindicat să-şi desemneze o echipă tehnică care, alături de reprezentanții Ministerului Muncii și ai Ministerului Educației, să lucreze concret. S-a agreat că se va merge pe trei scenarii de grile.

Una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an. Am agreat că în circa 10 zile aceste echipe tehnice vor veni cu variantele și domnul ministru Budăi a anunțat ieri, aceste variante vor fi transmise pentru evaluarea impactului, ca apoi ele să intre în discuția politică cu liderii coaliției și cu celelalte ministere.

Care trebuie să spună în ce măsură variantele sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Mă bucur că am ajuns în această etapă. Ca principiu, așa cum Ordonanța de Urgență nr. 57 statuează, se pleacă de la salariul debutantului sau asistentului universitar, egal cu salariul mediu brut pe economie și nu vor fi afectate alte creșteri procentuale ale salariilor care sunt deja prevăzute în lege.

Şi aici mă refer, de exemplu, la gradaţia de merit sau la sporul de dirigenție ș.a.m.d. Până acum am agreat mai degrabă principii generale și calendar. Sigur că da, ei susțin o salarizare cât mai motivantă pentru cadrele didactice, așa cum facem și noi. Ceea ce trebuie să stabilim este modul în care acest nou sistem de salarizare din învățământ reușește să fie și sustenabil din punct de vedere financiar.

Câteva chestiuni legate de ce se poate face concret în interiorul unui proiect. Din valoarea maximă eligibilă de 21 de milioane de euro, aproximativ, fiecare proiect va trebui să conțină investiții în infrastructură și dotări, inclusiv utilaje, echipamente tehnologice și funcționale doar pentru spațiile nou construite, cu destinația campus, cheltuieli pentru digitalizarea atelierelor de practică.”