X

Ministrul Sanatatii: Noi Reguli de ULTIMA ORA cu Masuri de URGENTA Anuntate Romanilor

Ministrul Sanatatii a anuntat un nou set de reguli de ultima ora, care aduc si masuri de urgenta pentru Romania, daca va fi nevoie de ele, iar asta pentru ca Alexandru Rafila a stabilit un nou ordin pentru gestionarea riscului de epidemii, si nu doar atat, ministrul PSD regandind modul in care trebuie sa fie raspunsul autoritatilor.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre obiectivele regulamentului noi pe care urmeaza sa il impuna printr-un ordin, Alexandru Rafila publicand deocamdata ordinul in sistemul de transparenta decizionala, el urmand a fi semnat si adoptat abia dupa ce va trece prin aceasta procedura importanta.

“Obiectivele regulamentului este gestionarea riscului de epidemii și a riscurilor asociate ce vizează: 1. stabilirea mecanismului de comandă, coordonare și comunicare al răspunsului la epidemii/evenimente epidemiologice de boala transmisibilă de importanță națională;  stabilirea atribuţiilor structurilor operative ale Ministerului Sănătății, implicate în acţiunile de restabilire a stării de normalitate, în situația epidemiilor/evenimentelor epidemiologice și a riscurilor asociate.

Stabilirea, în comun cu structurile care asigură funcţii de sprijin, în situaţia manifestării riscului de epidemii şi a riscurilor asociate acestora, a atribuţiilor ce le revin în vederea asigurării domeniilor de acţiune; descrierea contextului în care, instituțiile cu atribuții în sănătate și, după caz, alte structuri decât cele de sănătate de la nivel local, județean și național vor funcționa în timpul unei epidemii/eveniment epidemiologic.

Pregătirea personalului, entităţilor participante la gestionarea riscului, conform atribuţiilor stabilite pe domenii de acţiune şi tip de risc; asigurarea unei capacităţi optime de acţiune şi intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii/evenimente, precum şi a celor generate de riscurile asociate; stabilirea modului de acțiune a structurilor implicate în gestionarea riscului de epidemii/evenimente epidemiologice.

Si a riscurilor asociate acestuia prin prevenirea, pregătirea, răspunsul, investigarea/evaluarea post-eveniment și refacerea/reabilitarea urmărind, în principal o acțiune coordonată, în vederea unei bune gestionări a acestora, concretizată în reducerea amplitutidinii și impactului acestor evenimente asupra populației, precum și în reducerea potențialului de răspândire trans-frontalieră; descrierea tipului de măsuri medicale și nonmedicale de pregătire și răspuns care pot fi luate de sistemul de sanatate.

Si, după caz, de anumite autorități în anticiparea sau în timpul unei epidemii/eveniment epidemiologic. Prin regulament sunt stabilite roluri și responsabilități ale instituțiilor responsabile de gestionarea evenimentelor epidemiologice de importanță națională, aspecte oeraționale ce țin de organizarea acţiunii de prevenire a apariţiei evenimentelor epidemiologice/epidemiilor şi de limitare a extinderii acestora, planurile de analiză şi răspuns la risc.”

This post was last modified on iun. 23, 2023, 2:02 PM 14:02

Disqus Comments Loading...