Ministrul Energiei a hotarat sa le anunte in mod oficial romanilor o serie de decizii de ultima ora care au fost luate pentru Romania, mai exact pentru viitorul sau energetic, iar asta pentru ca intr-o prima faza vorbeste despre decizia finala a Romgaz si OMV Petrom pentru exploatarile din Neptun Deep, care vor fi realizate.
Ministrul Energiei vorbeste deasemenea mai jos si despre intrevederea importanta pentru sectorul energiei nucleare, iar asta deoarece reprezentanti ai unei companii canadiene au ajuns in Romania pentru a discuta despre proiecte de investitii care vizeaza unitatile 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
“O zi bună azi. Romgaz și OMV PETROM au anunțat oficial decizia finală de investiții în Neptun Deep. Aici vor fi exploatate rezerve de gaz care sunt de 30 de ori mai mari decât consumul anual a peste 4 milioane de gospodării din România. Investiția înseamnă independență și securitate energetică pentru toți românii — și nu numai. Felicit echipele de proiect și pe toți cei care au deblocat acest proiect remarcabil în ultimii ani.
Cu eforturi mari, pentru ca din 2027 gazul de off-shore din Marea Neagră să ajungă în casele și companiile românești la prețuri mai bune. Tot astăzi am semnat ordinul comun cu ministrul dezvoltării, colegul și prietenul meu, Adrian Ioan Veştea, pentru extinderea rețelelor de gaz în 8 județe: Brașov, Călărași, Ilfov, Buzău, Harghita, Bacău, Alba și Sibiu. O investiție de peste 1,3 miliarde lei și o șansă pentru dezvoltarea unor comunități importante pentru România Viitorului. Urmează alte 33 de județe.
Nu în ultimul rând, am reușit promovarea hotărârii de guvern pentru noua centrală termoelectrică din Constanța, un pas important pentru îndeplinirea unui jalon #PNRR restant. Mulțumesc colegilor din Guvernul Romaniei pentru mobilizarea în timp record. Energia înseamnă șansa României de a fi lider și exportator net nu doar de resurse esențiale pentru regiune și Europa, ci și de securitate. Înainte, împreună.
Astăzi a avut loc la Ministerul Energiei o întrevedere de mare importanță pentru viitorul sectorului energiei nucleare românești. A fost prezentă conducerea companiei canadiene SNC Lavalin, care deține tehnologia CANDU de producție a energiei nucleare. Am discutat despre stadiul proiectelor de investiții în noile unități 3 și 4, precum și despre retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă.
Centrala Nucleară Cernavodă este una dintre cele mai performante din întreaga lume. Și asta datorită tehnologiei CANDU și echipei de top de la Nuclearelectrica, atât la nivel managerial, cât și tehnic. Există toate premisele ca România să fie un lider regional în sectorul energiei nucleare, având viziune, tradiție, resurse și competență.”