X

Romania: Masura de ULTIMA ORA si o Cerere RADICALA in cazul Ratarii Aderarii la Schengen

Romania a pus in aplicare o masura de ultima ora care sa faciliteze aderarea la Schengen, iar asta pentru ca premierul Marcel Ciolacu a anuntat in mod oficial faptul ca a decis sa aiba o convorbire telefonica cu noul omolog de la Sofia, Nikolai Denkov, pentru a discuta, printre altele, si despre aderarea tarilor la spatiul fara frontiere la granitele interne, chiar din 2023.

Romania vrea sa colaboreze cu Bulgaria pentru a crea un front comun care sa permita aderarea la Schengen in 2023 a ambelor tari, insa daca asta nu se va intampla, atunci europarlamentarul bulgar Andrey Novakov propune eliminarea controalelor la frontiere interne dintre cele doua tari, fara a incalca totusi legislatia Uniunii Europene din domeniul vamal.

Romania si Bulgaria pot pune in aplicare o masura de acest gen in mod legal, daca aderarea la Schengen va fi intrezisa si in 2023, insa este nevoie de un consens intre cele doua state, si ar fi un gest de sfidare fata de Austria si Olanda, care au votat cu veto pentru cererea de aderare facute de ambele tari, in 2022.

“Bună conversație telefonică cu Nikolai Denkov, noul premier al Bulgariei. Am discutat despre cooperarea bilaterală dintre Romania si Bulgaria, având o voce mai puternică în Uniunea Europeana, cooperarea la frontieră, relațiile economice și o strategie comună de aderare la Schengen. afirma Ciolacu.

Propunerea mea este acea ca, în situaţia în care nu vom intra în Schengen, să rezolvăm în mod bilateral controalele la frontieră între Bulgaria şi România şi să ridicăm barierele (între cele două ţări) fără a încălca legislaţia europeană. Acest lucru este posibil şi ar trebui să îl facem, inclusiv în semn de protest. afirma Andrey Novakov.”

This post was last modified on iun. 25, 2023, 10:20 AM 10:20

Disqus Comments Loading...