Ministrul Sanatatii: Masurile IMPORTANTE pentru Angajatii Sistemulul Medical, Pacientii Romani

Ministrul Sanatatii Masurile IMPORTANTE Angajatii Sistemulul Medical Pacientii Romani

Ministrul Sanatatii le vorbeste in mod oficial romanilor despre masurile foarte importante pentru angajatii din sistemul medical din Romania, dar si pentru pacientii care au nevoie de servicii medicale la ora actuala, iar asta deoarece Alexandru Rafila spune ca toti angajatii vor primi tichete de vacanta in 2023.

Ministrul Sanatatii vorbeste inclusiv despre viitoarea lege a salarizarii, despre pastilele cu iodura de potasiu, care sunt suficiente in Romania, dar si despre noi investitii facute in diverse regiuni ale tarii, pentru a le oferi cadrelor medicale capacitatea de a-si desfasura activitatea in cele mai bune conditii.

“E vorba despre plata de la bugetul de stat a tichetelor de vacanță, scoaterea posturilor la concurs. De asemenea, sunt și alte măsuri organizatorice care le-am propus și legislative noua lege de salarizare a personalului medical, care să elimine disparitățile, discriminările care se soldează ca urmare a aplicării diferite, de exemplu, a plății gărzilor sau turelor pentru asistenții medicali la salariul aflat în anul 2018, nu la salariul aflat în plată.

Și toate chestiunile astea le-am discutat. Propunerea pe care am înaintat-o Ministerului Muncii pentru noua legislație ține cont de toate aceste propuneri. Avem un stoc care asigură pentru fiecare cetăţean eligibil din România două administrări (tablete de iodură de potasiu). Este vorba despre două administrări.

Pentru că se dau două comprimate de iodură de potasiu pentru persoană adultă sau pentru copil mare. Cei care beneficiază sunt în jur de 7-8 milioane. Au fost eliberate circa un milion de doze de comprimate de iodură de potasiu. Cetăţenii decid pentru ei. Noi am făcut o campanie de informare. Au termen de valabilitate de cel puţin trei ani, dacă nu mă înşel.

Vom semna nu mai puţin de 7 contracte pentru amenajarea spitalelor, pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomiale, aşa cum este termenul care deja este popular. Din punctul acesta de vedere vreau să spun că judeţul Galaţi este campion naţional. Iniţial acest proiecte au avut ca ţintă 25 de unităţi sanitare la nivel naţional. Am reuşit să finanţăm 114 pentru că noi considerăm că controlul acestor infecţii şi siguranţa pacienţilor sunt esenţiale.

În judeţul Galaţi sunt nu mai puţin de 7. Valoarea totală a acestor contracte depăşeşte 45 de milioane de lei. Dezvoltarea continuă în zona de imagistică este foarte importantă. Nu sunt multe spitale în ţară care au astfel de unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe de acest nivel. Adresabilitatea cu siguranţă este largă şi probabil că se referă şi la unele judeţe din apropierea judeţului Galaţi.”