Ministrul Sanatatii are in mod oficial o reactie de ultima ora cu privire la problemele majore cu care se confrunta Romania la ora actuala, iar asta pentru ca Alexandru Rafila spune ca greva generala anuntata de sindicatele din sanatate ar putea fi evitata multumita dialogului dintre autoritati si sindicalisti.
Ministrul Sanatatii vorbeste depre revendicarile pe care le au sindicatele din sanatate la ora actuala, dar si despre marea problema a doctorilor care nu sunt suficienti pentru a acoperi garzile din spitale, care sunt obositi, si care cer nu doar o plata mai buna pentru orele suplimentare, ci si mai multe angajari.
“Noi suntem în legătură cu sindicatul Solidaritatea Sanitară, ne-am întâlnit chiar şi săptămâna trecută, deci nu este vorba de o lipsă de dialog, dimpotrivă, cred că ne-am şi înţeles asupra pincipalelor revendicări şi căutăm soluţii pentru ele. Unele dintre ele sunt comune cu Sanitas.
Sunt unele revendicări la care răspunsul corect va fi dat prin noua lege a salarizării: plata gărzilor sau a turelor care trebuie făcută la salariul în plată nu la cel din 2018 şi mai există o revendicare legată de diferenţierea mai clară între personalul din rândul asistenţilor medicali şi infirmiere. Este o diferenţă mică şi acest lucru trebuie corectat. Încercăm să găsim o soluţie tranzitorie pentru ca aceste revendicări să fie rezolvate.
Spitalele de urgenţă, unde sunt foarte mulţi pacienţi, au această problemă a burnout-ului. Să ştiţi că 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primire urgenţe nu ar trebuie să vină acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte”, a explicat el, admiţând că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. Totuşi, într-un orizont de cinci ani ar trebui să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatorie şi în zona de urgenţe medicale.
Guvernul României a adoptat o hotărâre care limita finanţarea la 200 de milioane de euro, cei de la Consiliul Judeţean au venit cu un proiect care a depăşit substanţial această sumă (aproximativ 300 de milioane, n.r.). Au mai fost anumite constatări, cum ar fi costurile pentru un pat de spital – se apropiau de un milion de euro aici la Iaşi, mult mai mult decât costurile pentru un institut cu profil similar.
Cred că în următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în ambulatorii şi în zona de urgenţe medicale, şi întărind ambulanţa. Să nu uităm că ambulanţa oferă servicii medicale, nu doar prim-ajutor.”
This post was last modified on iun. 26, 2023, 12:48 PM 12:48