Ministrul Educatiei confirma in mod oficial masurile aplicate pentru foarte multi elevi din Romania, anuntul de ultima ora venind sa confirme faptul ca inclusiv elevii care nu s-au inscris la Evaluarea Nationala vor putea continua procesul educational pana la finalul clasei a XII-a, asa cum prevede legislatia actuala.
Ministrul Educatiei explica mai jos faptul ca acestia vor fi inscrisi la diverse licee si scoli profesionale, pentru a-si termina studiile, iar asta pentru ca ei vor fi integrati in sistemul de invatamant, chiar daca nu sustin acest examen, mai multe informatii despre masurile luate de catre autoritati fiind oferite mai jos.
“Cred că este o situație pe care trebuie să o analizăm mai în profunzime. Cu siguranță, în fiecare an există un procent de elevi din clasele terminale a XII-a, a XIII-a pentru seral sau fără frecvență, care aleg să nu dea examenul de Bacalaureat. Unii pentru că au o altă opțiune pentru viitor, de exemplu, examenele de certificare a competențelor la liceele tehnologice și pentru moment aleg să nu dea și examenul de Bacalaureat, ei obținând, totuși, o diplomă de calificare care le permite să intre pe piața muncii.
Alții sunt în situația în care nu au situația încheiată și atunci pot intra în bacalaureatul de toamnă sau în anul viitor. Avem și acum o serie de elevi care au venit din promoțiile anterioare, și anume 16.000 de candidați, deci nu este un proces neobișnuit. Copiii uneori au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza acest parcurs liceal.
Însă, cu siguranță, așa cum am promis și pentru Evaluarea Națională, vom face o analiză să vedem care sunt cauzele și acolo unde aceste cauze nu țin de opțiunea elevului, să putem interveni cu programe naționale de sprijin: social, educațional ș.a.m.d. Ei oricum vor fi înscriși mai departe, pentru că învățământul obligatoriu este până la finalul ciclului secundar superior.
Adică până la finalul liceului sau școlii profesionale. Chiar dacă unii dintre ei nu au participat la Evaluarea Națională sau au luat note mici, ei oricum sunt repartizați în unități liceale sau în școli profesionale. Învățământul este obligatoriu până la clasa a XII-a sau până la finalul școlii profesionale.
În acest context, ei nu se pierd, ei merg mai departe. Ceea ce trebuie să ne asigurăm, însă, este că, din motive, altele decât potențialul lor, ei aleg să nu facă asta. Atunci abia statul trebuie să intervină, şi nu numai statul la nivel central, ci trebuie să avem un efort comunitar în a-i identifica și a-i ajuta să meargă mai departe.”