Ministerul Apararii: Masura de ULTIMA ORA cu Importanta MAJORA pentru Romania in Europa

Ministerul Apararii Masura ULTIMA ORA Importanta MAJORA Romania Europa

Ministerul Apararii anunta o masura extrem de importanta pentru toata Romania, iar asta deoarece vorbim despre o decizie despre care ar trebui sa stie extrem de multa lume, iar asta pentru ca tara noastra a preluat presidintia reuniunii miniștrilor apararii din Europa de Sud-Est, chiar recent.

Ministerul Apararii explica mai jos ce presupune acest rol pe care si-l asuma tara noastra incepand din acest moment, iar asta pentru ca va coordona un sistem foarte important care reuneste ministrii apararii tarilor din intreaga regiune, statutul Romaniei in Europa fiind influentat in mod foarte pozitiv.

“Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 28 iunie, vizita conducerii Secretariatului inițiativei regionale SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process), în contextul încheierii, de Bulgaria, la 1 iulie 2023, a mandatului președinției Comitetului de Coordonare al SEDM și Comitetului Director Politico-Militar.

În acest cadru a avut loc activitatea de predare-primire a Secretariatului SEDM de la partenerul bulgar, marcându-se astfel preluarea de facto de România, pentru următorii doi ani, a preşedinţiei iniţiativei SEDM. Ceremonia oficială va avea loc în data de 31 august 2023, la Kumanovo, în Macedonia de Nord. „Aş vrea să mulțumesc colegilor bulgari pentru modul în care au gestionat această președinție.

Intr-o perioadă extrem de dificilă pentru securitatea regională. Deviza președinției române va fi Rezilienţă, Angajament şi Stabilitate. Aceasta reliefează un obiectiv major, consolidarea cooperării regionale pentru reducerea vulnerabilităţilor şi gestionarea provocărilor actuale, în vederea realizării unui mediu de securitate stabil“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru. Este pentru a treia oară când ţara noastră va deține preşedinţia SEDM, după perioada 2001-2003, respectiv 2013-2015.

Pe timpul activităţii, delegaţia bulgară, condusă de directorul Secretariatului SEDM și şef al Departamentului cooperare regională şi bilaterală în domeniul apărării, Daniela Grigorova Dimitrova, a predat delegaţiei române, condusă de directorul adjunct al Direcţiei cooperare internaţională în domeniul apărării, Violeta Nicolescu, viitorul director al Secretariatului SEDM, ştampila şi arhiva Secretariatului SEDM.

De asemenea, partea bulgară a făcut o informare despre stadiul proiectelor circumscrise iniţiativei SEDM la nivelul celor două comitete – Comitetul de coordonare şi Comitetul director politico-militar. De asemenea, a împărtășit din lecțiile identificate și învățate în această perioadă și a formulat recomandări pentru ca acest proces de trecere să nu afecteze activitățile curente ale inițiativei. Preluarea de România a preşedinţiei SEDM, iniţiativă care cuprinde 15 state membre şi Republica Moldova, în calitate de observator, constituie o bună oportunitate pentru creșterea profilului naţional la nivel regional prin materializarea obiectivelor propuse.”