Ministrul Sanatatii: Ordin IMPORTANT pentru Spitale, ce Schimbari sunt Introduse Oficial

Ministrul Sanatatii Ordin IMPORTANT Spitale Schimbari Introduse Oficial

Ministrul Sanatatii intentioneaza sa seneze un nou ordin foarte important pentru spitalele din Romania, iar asta pentru ca el aduce o serie de schimbari extrem de serioase pentru spitalele din toata tara, ele vizand infiintarea sectiilor clinice, sau a compartimentelor clinice, in cadrul unui spital din tara.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce fel de modificari aduce acest ordin pentru spitalele din toata tara, iar asta pentru ca vorbim despre masuri care sunt gandite pentru a imbunatati serviciile medicale de care beneficiaza romanii din tara, dar multe depind si de managerii spitalelor din toata tara.

“Înființarea secțiilor clinice / compartimentelor clinice, în cadrul unui spital se realizează, potrivit prezentului ordin, cu respectarea structurii organizatorice aprobate / avizate conform legii. Secţia clinică / compartimentul clinic se înfiinţează la propunerea conducerii instituţiei de învăţământ medical superior, din centrul universitar acreditat, care se află în relații contractuale de colaborare cu spitalul în care se înființează, cu avizul ministrului educației, prin ordin al ministrului sănătăţii.

Secțiile clinice / compartimentele clinice din spitale se înființează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: În statul de funcții al secției / compartimentului propuse a se înființa, sunt prevăzute posturi vacante și normate de medici, care pot fi ocupate de cadrele didactice universitare ce vor desfășura activitate integrată prin cumul de funcţii, potrivit normelor legale în vigoare, în situația în care la nivelul secției / compartimentului nu există cadru didactic universitar. Specialitatea secției / compartimentului.

Corespunde denumirii sau se regăsește în denumirea catedrei / disciplinei didactice a cadrului didactic universitar care desfăşoară activitate integrată în respectiva secție clinică / compartiment clinic, după caz; corespunde denumirii catedrei / disciplinei didactice la care este afiliată baza clinică pentru secția clinică / compartimentul clinic care face obiectul înființării. Secția are o capacitate de minim 25 paturi. Pentru specialitatea anestezie terapie intensivă secția are o capacitate de minim 15 paturi.

Compartimentul are o capacitate de minim 5 paturi. Secția / compartimentul are prevăzut în statul de funcții aprobat cel putin numărul minim de posturi necesare, stabilit conform normativelor de personal în vigoare, pe tipuri de activități medicale. Spitalul în care se înființează secția clinică / compartimentul clinic are un contract de colaborare, încheiat în condițiile legii, cu instituţia de învăţământ medical superior acreditată, care propune înființarea secției clinice / compartimentului clinic.

Spitalul în care se înființează secția clinică / compartimentul clinic este autorizat și acreditat, potrivit dispozițiilor legale incidente în vigoare, pentru a desfășura activități de învăţământ medical superior și postuniversitar medical pentru obţinerea unei specialităţi. Propunerea de înființare a secției clinice / compartimentului clinic are acordul conducerii spitalului și al ordonatorului principal de credite, în cazul spitalelor aflate în subordinea ministerelor și instituţiilor cu reţele sanitare proprii.”