Ministrul Agriculturii a vorbit despre actele normative care au fost adoptate ieri in cadrul sedintei Guvernului Romaniei, iar asta pentru ca ele au menirea de a genera o reducere a preturilor la alimente in Romania, insa desigur ca asta depinde si de comerciantii care vand efectiv produsele in magazinele proprii.
Ministrul Agriculturii explica mai jos cum ar trebui sa aiba efect aceste masuri in Romania, ele fiind unele extrem de importante, pentru ca foarte multi romani depind de o ieftinire a preturilor la alimente, acest lucru fiind promis de catre Marcel Ciolacu, si in urmatoarele saptamani ar trebui sa vedem ce se va intampla.
“Vă voi prezenta principalele măsuri din actele normative discutate astăzi în ședință. Prin adoptarea actului normativ privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază, Guvernul României rezolvă una din principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Așa cum a anunțat premierul Ciolacu la momentul investirii, luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație.
Acest act normativ a făcut obiectul unui dialog extins cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cu cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării. produselor alimentare. Vreau să fac o precizare importantă: la fermier nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime.
Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părțile implicate, prin care se limitează, pentru o perioadă de trei luni, adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației. Așadar, pentru o perioadă de trei luni.
Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ, cotele vor fi limitate astfel: cota de adaos comercial practicate de procesator poate fi de maxim 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe și indirecte. Cota de adaos comercial, practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț.
Poate fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maxim 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În cota de adaos comercial de maxim 20% sunt incluse remizele și risturnele conform Art.3, pct. 6 din Legea practicilor comerciale neloiale.”