Ministrul Sanatatii ATENTIONEAZA Romanii care Merg la Mare Vara, Anunturile Importante

Ministrul Sanatatii ATENTIONEAZA Romanii Merg Mare Vara Anunturile Importante

Ministrul Sanatatii ii atentioneaza in mod oficial pe romanii care merg la mare in aceasta vara, iar asta pentru ca in atentia tuturor vrea sa aduca o serie de masuri pe care oamenii ar trebui sa le aplice pentru a fi in siguranta atunci cand vor sa-si petreaca un concediu in liniste pe litoralul romanesc, indiferent unde.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre spalatul pe maini dupa folosirea toaletei, despre consumul de apa din surse sigure, despre evitarea inotului in ape statatoare, dar si despre consumul de alimente din surse care sunt sigure, fara variante improvizate, pentru a evita problemele de sanatate.

“Nu se pune problema ca ar fi probleme cu holera in zona litoralului Marii Negre, oricum noi daca avem vreo suspiciune, o vom comunica public, daca se izoleaza vibrionic holerici, care sa puna probleme, dar nu avem astfel de informatii. Este sigur ca oamenii sa mearga la mare, dar trebuie sa se spele pe maini dupa ce folosesc toaleta, asta e valabil si pentru personalul din sectorul alimentar.

Trebuie consume apa din surse sigure, si sa nu faca baie in locuri neautorizate, pentru ca exista tot felul de tentatii, nu ma refer la apa de mare, exista si alte zone in zona de litoral, care pot fi ape statatoare, care nu au drenaj, nu verifica nimeni calitatea apei, si trebuie evitate riscurile, pentru ca exista leptospiroza, si multe altele.

Trebuie sa le spunem la oamenilor ca daca vor sa mearga la mare, trebuie sa respecte conditiile igienice, sa aiba grija ce tip de alimente consuma, de unde le consuma, iar variantele improvizate sa fie evitate. Noi vara facem supravegherea bolii diareice acute. In fiecare vara, iarna facem viroze respiratorii, vara boala diareica acuta. Primele masuri mai importante sunt legate de regulile de igiena si de o alimentatie sigura.

De consumul de apa potabila, nu de apa din surse necunoscute, apa de fantana, sau locuri in care apa nu e controlata. Recomand evitarea expunerii prelungite la soare, ea fiind un factor de risc. Pandemia de Coronavirus nu s-a incheiat, ci urgenta epidemiologica, exista o mica confuzie aici, deoarece pandemia continua, iar asta deoarece boala se transmite in continuare pe mai multe continente.

In momentul de fata se transmite, si noi inregistram cazuri, sunt peste tot, sunt putine cazuri acum, si in continuare se transmite. Problema este ca nu mai e o urgenta epidemiologica, adica nu mai pune in pericol sistemele de sanatate, gradul de ocupare al spitalelor este foarte mic, sunt putini pacienti la terapie intensiva, sau aproape deloc.”