Marcel Ciolacu face 2 anunturi de ultim moment, care au o importanta foarte mare pentru Romania, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adus un nou si ingrijorator fenomen, cel al numarului foarte mare de concedii medicale, 8.1 milioane la numar doar in 2022, si asta la un numar de 6 milioane de angajati.
Marcel Ciolacu vorbeste mai jos despre ingrijorarile legate de acest fenomen care este intalnit acum in Romania, dar si despre cooperarea dintre Romania si Franta din punct de vedere economic, sau impactul pe care il au oamenii de afaceri francezi in tara noastra, prin investitiile pe care le fac anual in toata tara.
“Există și am aflat și eu în ședința de Guvern și aveam anumite semnale până acum și aștept un raport de la președinta Casei de sănătate, anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt – public sau privat.
Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, cred că nu în România, ci în Europa. Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro.
Este normal ca atunci să faci o analiză nu numai la casa de sanatate, nu numai la felul cum se raportează si cum se eliberează aceste concedii medicale, nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă, fiindcă nu asta este o abordare normală și sănătoasă la cap, dar trebuie să vedem și resursele de acoperire.
În ultimii doi ani, cu toate aceste crize succesive, m-am uitat de multe ori cu admirație și invidie la modul pe care Franța îl pune în practică pentru a-și susține marea industrie națională. Și, când am spus despre patriotismul economic în centrul programului de guvernare, noțiuni-cheie ne-au fost inspirate și din acțiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică.
Nu putem obține o creștere economică sustenabilă decât printr-un model bazat pe investiții publice masive în infrastructură, energie și industrie, în special cea agroalimentară. Iar aici, efortul nostru principal va fi cel de consolidare a lanțurilor valorice. Vineri, am aprobat în Guvern o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară. Vor urma scheme asemănătoare în zona materialelor de construcții și a energiilor verzi.”
This post was last modified on iul. 4, 2023, 11:14 AM 11:14