X

Ministrul Sanatatii: Ordinul de ULTIMA ORA Adoptat, Schimbari pentru Investigatiile Medicale

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin foarte important, iar asta pentru ca aduce schimbari pentru felul in care se fac investigatiile medicale, totul fiind gandit in ideea de a simplifica procedurile, si de a-i asigura pe romani de servicii medicale de mai buna calitate, in oricare dintre unitatile medicale.

Ministrul Sanatatii explica mai jos o parte dintre schimbarile care au fost gandite pentru felul in care trebuie completate recomandarile pentru investigatii medicale paraclinice, biletul unic de trimitere trebuind sa fie completat in baza informatiilor care au fost anexate la ordinul semnat deja.

“Recomandarea pentru investigații medicale paraclinice se face pe formularul cu regim special prevăzut în anexa nr. 1 la ordin, respectiv în anexele nr. 1a, 1b, 1c și 1d la ordin, de către medicii care au, potrivit legii, dreptul de a face recomandări de investigații medicale paraclinice în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Utilizarea altor formulare pentru recomandarea de investigații medicale paraclinice în sistemul de asigurări sociale de sănătate atrage răspunderea furnizorului și conduce la aplicarea măsurilor prevăzute în contractul-cadru și în normele metodologice de aplicare a acestuia.

Biletul de trimitere pentru investigații paraclinice, denumit în continuare bilet de trimitere, se completează de către medicii aflați în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, de către medicii cărora le sunt recunoscute biletele de trimitere pentru investigații medicale paraclinice eliberate, în baza convențiilor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, în condițiile contractului-cadru și ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, și numai pentru pacienții care fac dovada calității de asigurat.

Se interzic: emiterea biletelor de trimitere de către medicii care nu au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv convenții în baza cărora le sunt recunoscute biletele de trimitere, direct sau prin reprezentantul legal al furnizorului;  emiterea de către unitățile sanitare care furnizează servicii spitalicești a biletelor de trimitere pentru pacienții spitalizați, în decursul internării acestora, precum și a celor pentru investigații contra cost.

Deoarece tratamentul pacienților internați se asigură integral de către unitatea spitalicească respectivă, indiferent de afecțiunile asociate. Investigațiile medicale paraclinice se pot efectua de către orice furnizor de investigații medicale paraclinice aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, în condițiile prevăzute în contractul-cadru și în normele metodologice de aplicare a acestuia.”

This post was last modified on iul. 4, 2023, 11:04 AM 11:04

Disqus Comments Loading...