E.ON, unul dintre cele mai mari si mai importante grupuri de energie din Europa, transmite prin directorul sau general, Volker Raffel, trei mesaje importante cu atentionari pentru Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, in ceea ce priveste redeschiderea pietei de energie din UE, in cursul urmatorilor ani.
E.ON are milioane de clienti in toata Romania la ora actuala, numarul fiind mult mai mare daca ne referim la toata Europa, astfel ca mesajul lui Volker Raffel este unul care nu ar trebui sa fie ignorat de catre cineva, pentru ca vorbeste despre situatia serioasa a pietei de energie actuale pentru Europa.
Cum ar trebui redeschisa piata de energie din UE
𝐈̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐫𝐚̂𝐧𝐝: pentru deschiderea pieței, chiar dacă aceasta se bazează pe norme de piață îmbunătățite ale UE, trebuie mai întâi să ne pregătim. De exemplu, UE propune contracte pe termen lung ca bază pentru toate investițiile, dar legislația românească încă permite clienților să plece oricând doresc după 21 de zile. Iar pentru anul viitor producătorii și furnizorii nu au încheiat încă aproape niciun contract, pentru că alocările actuale sunt încă în vigoare. Și mai sunt și alte exemple.
𝐈̂𝐧 𝐚𝐥 𝐝𝐨𝐢𝐥𝐞𝐚 𝐫𝐚̂𝐧𝐝: investițiile au nevoie de încredere, care a fost puternic afectată în România în timpul crizei. Guvernul României trebuie să respecte legea. În momentul discursului meu, mai mult de 1 miliard de lei (peste 200 de milioane de euro) era deja scadent, numai la noi, pentru lunile noiembrie-martie. Respectarea legii este o precondiție pentru investițiile extrem de necesare pentru deservirea prosumatorilor etc.
𝐈̂𝐧 𝐚𝐥 𝐭𝐫𝐞𝐢𝐥𝐞𝐚 𝐫𝐚̂𝐧𝐝: UE trebuie să accepte poziția de pornire a României în tranziția energetică. Considerăm că pompele de căldură reprezintă cea mai bună soluție în multe cazuri. Dar UE a redactat o ordonanță care interzice de facto centralele pe gaz până cel târziu din 2029. Aceasta înseamnă că, în 2030, persoanele care locuiesc în apartamente nu pot înlocui o centrală pe gaz defectă cu una nouă, ci trebuie să cumpere o pompă de căldură. Dar chiar și în clădirile mai moderne infrastructura electrică nu este capabilă să transporte atât de multă energie în apartament. Iar România va fi cel mai mare producător de gaze din UE. Am văzut la #Bruxelles că vor exista și variante pentru hidrogen și alte gaze verzi. O singură soluție nu se potrivește pentru toate statele. Iar UE trebuie să țină cont de acest lucru.
This post was last modified on iul. 5, 2023, 5:50 PM 17:50