Marcel Ciolacu vorbeste in mod oficial despre decizia Germaniei de a trimite militari permanenti in Romania, oficialul roman discutand cu Olaf Scholz cu privire la planurile facute in acest sens, iar asta pentru ca 4.000 de militari ar urma sa ajunga in Romania, premierul spunand ca si-ar dori ca ei sa ramana permanent, in contextul razboiului cu Ucraina.
Marcel Ciolacu vorbeste deasemenea si despre industria de aparare din Romania, printre altele, iar asta pentru ca este important ca tara noastra sa poata sa isi produca de una singura armele si munitia necesare pentru Armata Romana, alte detalii despre discutiile dintre cei doi fiind disponibile mai jos.
“Avem numeroase resurse proprii, dar și proiecte pe zona de energie, care să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunități importante pentru companiile germane. Totodată, România are un potențial semnificativ pe zona de agricultură și de construcții, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin.
Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonare cu Uniunea Europeană și NATO. Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuții cu mediul de afaceri româno-german, dar și cu industria de apărare germană.
Dincolo de aspectele economice, îmi place să evoc puntea de legătură dintre țările noastre, respectiv comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România, care aduc o valoare adăugată inestimabilă relațiilor noastre bilaterale. Salut sprijinul oferit de guvernul din Germania pentru românii aflați astăzi în Germania.
Si vă asigur că executivul pe care-l reprezint lucrează îndeaproape cu toate minoritățile prezente în România – și mă bucur că în delegația noastră îl avem alături de noi pe deputatul minorității germane din Parlamentul României, pe domnul Ovidiu Ganț. Cred că decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați… Eu sper ca, cât de curând, pe teritoriul României să avem militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată.
Mai mult, cu toții ne-am fi așteptat, poate, să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toții știm că nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații, în acest moment, arată cu totul altfel. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens și în acest demers.”